ВЕЛИКА ПОТРАГА ЗА НАЦИСТИЧКИМ БЛАГОМ У Пољској сакривено злато вредно 1,25 милијарди фунти

Сумња се да се у темељима палате у Пољској крије 28 тона нацистичког злата вредног више од милијарду фунти, након што је та локација споменута у дневнику.

милион фунти
Фото: Профимедиа

Истраживачи пољско-немачке Фондације Шлески мост, који тврде да су дневник набавили из масонске ложе, кажу да је благо закопано у последњим данима Другог светског рата, заједно са лешевима више сведока. Према фондацији, залихе златних полуга, накита и кованица леже на дну разореног бунарског окна у темељима порушене палате Хохберг, у близини града Вроцлава, пише Дејли Мејл.

Ако је тврдња тачна, благо би могло вредети 1,25 милијарди фунти по данашњим ценама.

Роман Фурмањак, председник фондације која је пронашла локацију, тврди да је дневник написао СС официр Егон Оленхауер, који је био веза између СС полицајаца који су скривали благо и богатих чланова СС и њихових породица које су поседовале драгоцености.

Сматра се да је Хитлер наредио да се у региону Шлезије сакрију 260 камиона натоварена драгоценостима, када се плима Другог светског рата променила.

Према Фурмањаку, дневник је деценијама био код 1.100 година старе масонске ложе пре него што је предата фондацији пре 10 година.

Рекао је да су детаљи могли бити објављени тек прошле године након што су сви повезани са догађајима из дневника умрли, а сада излазећи у јавност покушава да натера владу на ископавања.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.