Ненад Весић: Не помињу их јер их се плаше

Политичком вољом Запада, на шампионату Европе у фудбалу не учествује први првак Старог континента, репрезентација која је још и три пута играла у финалима. Нико их и не помиње, као да су срећни што нису ту.

ненад весић
Руски фудбалски тим на ЛОИ 1912. / Фото: Википедија

Руси имају најталентованију генерацију фудбалера у поседњих 50 година, бољу од оне Беланова, Заварова и Михаљченка, као и од тима из 2008. године, који је стигао до полуфинала, а најбољи играчи били су тада Андреј Аршавин, Роман Павличенко и Јури Жирков.

Сви наричу, како нема више дриблера. А у руском шампионату, сваки тим има барем по једног, поједини и по тројицу. Издвајају се Маским Глушенков, Сергеј Пињајев, Иља Самошњиков, Иља Ишков, Антон Зинковски, Никита Салтиков, Кирил Шчетинин, Андреј Мостовој… Сви су у стању да нанижу по неколико играча, способни су да направе пробој, управо оно што недостаје многим тимовима.

ненад весић

У првој лиги има 16 тимова уједначеног квалитета и буквално последњи може да победи првог. Борба за титулу трајала је до последње секунде. За најбољег играча проглашен је Константин Тјукавин, центарфор, рођен 2002. године. Постигао је 15 голова и асистирао је 9 пута, у 29 одиграних мечева. Експлозиван, снажан, са осећајем за гол и игру, био је прави вођа Динама из Москве, који је био други, а могли су после 48 година да буду и прваци. Руси су увек имали одличне стрелце, а треба поменути и Јегора Голенкова из Ростова и Дмитрија Воробјова, који је ових дана приступио Локомотови.

По мишљењу многих, Максим Глушенков спада међу најбоље фудбалере на свету. Са 15 асистенција у 28 мечева, оборио је рекорд шампионата Русије. Када је Лука Модрић био 2018. године проглашен за најбољег фудбалера на свету, имао је 12 асистенција у 59 мечева. Максим је снажнији, бржи и бољи стрелац, може практично да игра на свим позицијама, од бека до центарфора,а постигао је и седам голова. Био је најзаслужнији за две победе Локомотиве над прваком Зенитом. У првом мечу постигао је један, у другом два гола. Увек je најбољи када је најбитније, преузима одговорност у преломним тренуцима. Одлично игра и главом, постиже голове и са дистанце и из корнера.

ненад весић
Ненад Весић

Руси имају сигурно 20 одличних голмана, а симпатије је стекао и нови летећи Московљанин, двадесетогодишњи Владислав Тороп. Могу да бирају, ту су Сафонов, Максименко, Ломајев…

За свако место конкурише по барем 5 играча. Бекови су Хлусевич, Горшков, Расказов, Литвинов, Сиљанов, Денисов, Скопинцев, халфови би били: Тесленко, Солдатенков, Божин, Дивејев, Осипенко, Морозов, везни ред би могли да чине: неустрашиви Баринов, Головин, Глебов, браћа Миранчук, већ помињани Пињајев, неизоставни Максим Глушенков, Зинковски и у шпицу: Тјукавин, Воробјов, Голенков, Чалов, Собољев или Сергејев. А има их још.

Руска златна раж је непрегледна.

Наслов, опрема: Хронограф