“Једном ћемо са Косова морати да одемо, али ћемо имати нешто за преговарање”: Путин објаснио зашто је 1999. одобрио заузимање војног аеродрома код Слатине (ФОТО)

„Акцију треба спровести“ – речи Владимира Владимировича, тада секретара Савета безбедности.

јединствена русија
Фото: Михаил Клементјев, Спутњик

Председник Русије Владимир Путин је, говорећи о догађајима 1999. године, када је приштински аеродром „Слатина“ на Косову и Метохији заузео комбиновани батаљон руских ваздухопловних снага, изјавио да су од њега тражили мишљење о могућности извођења те операције, а да је он одговорио да је, „ако је сврсисходно, треба спровести“.

Путин је, у интервјуу за ТВ Русија 1, на питање ко и како је донео одлуку о заузимању аеродрома одмах по окончању НАТО бомбардовања СРЈ, подсетио да је тада био секретар Савета безбедности и да му је тадашњи начелник Генералштаба руске војске генерал Анатолиј Квашњин рекао да постоји идеја да буде заузет аеродром „Слатина“, преноси Спутњик.

На питање: „Зашто?“ одговорио је да је „очигледно да ћемо одатле једном морати да одемо, али ћемо имати нешто за преговарање“.

– Квашњин се није усудио да то координира са високим званичницима, укључујући Министарство одбране Русије, али то је учињено – нагласио је садашњи шеф руске државе.

Чекале три дивизије Три дивизије ваздушно-десантне војске са 120 авиона биле су спремне за рат на Косову јуна 1999. Наређење да крену уследило би да је само један метак опаљен на нашу војску. Британски генерал Мајкл Џексон, како сумњамо, имао је ове информације када је 12. јуна рекао пред камерама да Руси могу да остану на „Слатини“ јер неће да ризикује трећи светски рат. Да, ми смо били спремни на све – ово је за Новости посведочио генерал Стасков.

Комбиновани батаљон руских ваздушно-десантних снага, који је био у саставу међународног мировног контингента у Босни и Херцеговини, извршио је 12. јуна 1999. године усиљени марш до Приштине, а циљ операције био је заузимање аеродрома „Слатина“ пре британског одреда мировних снага НАТО-а.

Спутњик наводи да је у мају 1999. мајор Јунус-Бек Јевкуров добио тајни задатак од највишег војног руководства Русије – да се као група од 18 војника специјалних снага ГРУ-а тајно инфилтрирају на Косово и Метохију, преузму контролу над аеродромом „Слатина“ и припреме се за долазак главних снага руског контингента.

Долазак Слатина 1999. / Фото ЕПА

О планирању акције заузимања аеродрома јуче је, ексклузивно за Новости, говорио генерал Виктор Заврзин који је нагласио да је „руски марш био одговор на НАТО превару“. О истој теми, лане је за наш лист причао и генерал-потпуковник Николај Викторович Стасков, тадашњи начелник штаба ваздушно-десантне војске (ВДВ) Руске Федерације и човек који је спремао руске падобранце:

– Владало је велико неповерење војника према Кремљу док је Јељцин био на кормилу државе. Незадовољство падобранаца и групе других високих официра у Кремљу ескалирало је након преваре Черномирдина који је у Београд Милошевићу у ствари однео амерички план распоређивања НАТО на КиМ, који је српску војску избацивао ван покрајине – испричао нам је Стасков.

Описујући те дане Стасков, тада потпуковник, нам је рекао да су генерали Валериј Рибкин и Николај Игњатов (данас начелник Штаба ВДВ и херој Русије), били у врху пирамиде одлучивања, а да је он био учесник у разради свих ситуација „уколико руски батаљон са командантом Сергејом Павловом западне у проблеме на КиМ“.

– После политичке одлуке да наше снаге не учествују у мировној операцији на Косову, седели смо у Москви и разговарали како помоћи српском народу јер смо имали обавештајну процену са терена шта ће се догодити. Рибкин, Игњатов и ја контактирали смо и са тадашњим начелником Генералштаба Анатолијем Васиљевичем Квашњином, а све време уз нас је била Управа ГРУ (Руска војна обавештајна служба). Мени је као ветерану са Балкана дат задатак да одаберем јединицу и одредим маршруту марша. У вертикали командовања била су само три човека – испричао нам је својеврмено Стасков.

Генерал Стасков, генерал Јунус-Бек-Јевкуров и генерал Заварзин

Како је то јуче потврдио и председник Путин, начелник Генералштаба Квашњин отишао је у његову канцеларију, а са позиције секретара Савета безбедности РФ одобрио је целу акцију. Руски председник поново је нагласио улогу генерала Јунус-Бека Јевкурова, тада мајора ГРУ, данас заменика министра одбране Руске Федерације. Јевкуров је прошлог октобра своју промоцију на високој дужности имао у Београду где је дошао у посету са Дмитријем Медведевом. Сачекали су га бројни пријатељи у Србији. Иначе Јевкуров је одликован највишим одликовањем „Херој Русије“ у првим указима које је потписао Путин када је постао председник априла 2000.

Овај, за многе мистериозни генерал, од маја 1999. водио је групу од 18 командоса ГРУ на Космету. У једином разговору за српске медије, тачније за књигу „Скок на Слатину“, уреднику Одбране Мирославу Тохољу није ни потврдио ни демантовао да је његова група пола рата на КиМ била у добровољцима ВЈ, а пола инфилитрирана у ОВК.

Добродошлица Русима у Приштини

Срби се никада неће одрећи Косова

Генерал Николај Викторович Стасков је доктор политичких наука и кандидат за тамошњу Академију наука:

– Наша је процена да се Срби никада неће помирити зато што су истерани са Косова које је извор православља и душа народа. Такође, ситуацију тренутно оцењујемо као лошу јер се ваши сународници исељавају, али, као и ваш председник Вучић, процењујемо да се Косова Срби никада неће одрећи!

Д. Вујичић, Новости