Срби у Грчку не могу ни преко Бугарске

Држављани Србије не могу да путују у Грчку нити преко Бугарске и бугарско-грчког граничног прелаза Кулата-Промахонас, потврдили су Танјугу из грчке граничне полиције на прелазу Промахонас.

држављани србије
Фото: Снежана Крстић, РАС Србија

Како је речено, држављани Србије који имају боравишну дозволу у земљама Европске уније могу да путују у Грчку, док остали држављани Србије са боравиштем у Србији или другој земљи ван ЕУ, не могу ући у Грчку.

Полицијски службеник је у телефонском разговору рекао да ће грађани Србије моћи да уђу у Грчку од 1. јула.

Иначе, граница између Србије и Бугарске отворена је од 1. јуна, а у Северној Македонији ступио је на снагу Протокол о транзиту за све стране држављане кроз територију те земље у трајању најдуже од пет сати, што су поједини путници схватили као могућност путовања у Грчку кроз ову државу.

Из грчке полиције на Евзонију јутрос су такође рекли да није могуће да грађани Србије уђу у Грчку кроз Северну Македонију.

– Ова одлука објављена је у грчком Службеном гласнику и одмах је ступила на снагу. Сви грчки званичници обећали су да ће за нас бити отворене границе 15. јуна и ово представља велико изненађење за нас. Видећемо шта ће бити даље – рекао је министар трговине, туризма и телекомуникације Расим Љајић за „Блиц“.

Многобројне српске туристе који су током данашњег дана кренули пут Грчке прво је изненадила вест да Грци неће отворити гранични прелаз са Северном Македонијом све до 1. јула, а када су се сви масовно „пребацили на Бугарску“ уследио је још један шок: враћени су са границе уз објашњење да српски грађани неће моћи да уђу у Грчку до краја јуна.

Стотине и стотине српских туриста налазе се на бугарско-грчкој граници и не крију очајање због овакве одлуке.

– Наша амбасада је упутила допис да се објасни да ли је на снази одлука која је објављена у Службеном гласнику, или ће се примењивати оно што су сви грчки званичници обећали. Мицотакис је Вучићу обећао 15. маја да ће нам од 15. јуна бити отворене границе, Дачићу је 12. јуна такође обећао колега и ми чекамо сада званично објашњење – рекао је Љајић за Блиц.

У шоку су и туристички радници у Грчкој и Србији.

„Никако нам није јасно да су Грци дозволили да се таква конфузија створи у вези са отварањем граница. Евзони је затворен, то је дефинитивно. Враћају људе, али им не дају никакву информацију о томе када се граница отвара. Са Бугарске границе су нам се јавиле породице из БиХ које су враћене, а враћена је и једна породица из Србије. Као разлог су навели да Србија и БиХ нису на списку који су добили од владе. Да ли је реално да након обавештења да се границе за наше држављане отварају 15. јуна они то промене и никога не обавесте? Људи у колонама са децом после 12 сати путовања из БиХ стоје на граници и питају се шта да раде. Не користимо често ову реч, али сада ћемо је употребити – срамота. Да ли постоји ико надлежан да се обрати људима који чекају, путују и који су уплатили смештај. Изгледа да не“, поручила је Ана Николић са портала Никана која се дуго година уназад бави туризмом у Грчкој.

Државна граница ограђена жицом / Фото: Огњен Теофиловски, Ројтерс

Данас су отворене границе међу већином земаља Европске уније.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.