ВАВИЛОНЦИ ПОЗНАВАЛИ ГЕОМЕТРИЈУ ПРЕ ГРКА? Најновија анализа на путу да промени историју математике

Најновија анализа једне древне вавилонске глинене плочице подстакла је историчаре да размишљају о новој историји математике.

вавилонци
Фото: Илустрација, Shutterstock

У закључку истраживања аустралијског математичара Данијела Ф. Менсфилда, објављеном у научном часопису Foundations of Science објашњава се садржај записа на глиненој плочици датираној на период од пре 3.600 до 3.800 година, преноси Смитсониан магазин.

Ово откриће је значајно јер примену геометрије временски лоцира за више од три хиљаде година у прошлост, чинећи је много древнијом него што се до данас веровало.

Плочице би могле да буду доказ да су Вавилонци користили ову врсту математике пре античких Грка, наиме пре Питагоре и његове теореме из VI века пре нове ере.

Поред тога, разлика између грчке и вавилонске геометрије је у томе што су Грци своју развијали посматрајући ноћно небо, док су је Вавилонци развијали посматрајући копно.

Пронађене глинене плочице настале су око 3.700 године пре нове ере и доказ су да су Вавилонци користили геометрију за премеравање копнених површина.

Тим аустралијског научника Данијела Ф. Менсфилда тврди да ово значи да су глинене плочице имале веома практичну намену при премеравању земљишта и у изградњи.

Вавилонске плочице које дају потпуно нови увид у историју математике биће изложене у Истанбулском музеју археологије.

Танјуг