Српски цариници украли милионе евра малих пошиљки грађанима, Алиекспрес укинуо бесплатну испоруку – МИНИСТАРСТВО ДЕМАНТУЈЕ

0

Јавна је тајна да је крадуцкање у Управи царина одомаћена појава. Али ствари су отишле предалеко, па је крађа малих пошиљки достигла ниво организованог криминала. Захваљујући њима, глобалне продајне платформе су Србију ставиле на црну листу и укинуле бесплатну испоруку пошиљки мале вредности.

крађа малих пошиљки
Фото: Илустрација

Могућност бесплатне доставе више не постоји за Србију када су у питању платформе Алиекспрес и Алибаба, док за неке артикле, као што је гардероба за децу, за коју се раније плаћала поштарина од неколико долара, она сада износи чак 70 или макар неколико десетина долара.

Ефектива, организација потрошача, објавила је да су ове компаније престале да испоручују робу у Србију због масовних крађа пакета које су се дешавале у Пошти Србије.

Преносимо писање Ефективе.

Ефектива је на Фејсбуку објаснила да је роба мале вредности продавана уз такозвани “фри шипинг” за Србију, како би се купац мотивисао да и даље купује на Алиекспресу. Док роба не стигне до купца, Алиекспрес новац у депозиту држи код себе и обавештава продавца да у року (обично до седам дана) мора да пошаље пошиљку купцу у Србију, као и да одређује заштитни период за купца од 60 + 15 дана.

У том року од 60 дана пошиљка мора да стигне до купца, а у додатном року купац има могућност да провери аутентичност и квалитет робе.

Уколико је све у реду, купац потврди пријем у року до 60 дана и ако у наредних 15 дана не покрене спор због квалитета робе или оштећења, Алиекспрес тек тада исплати продавца.

Пошиљке за које је достава била бесплатна обично се називају “мале поштанске пошиљке” које имају “tracking number” само до изласка из Кине, додају из Ефективе. Последња информација коју по том броју купац може да добије је: “пошиљка је напустила земљу порекла”.

Како наводе из овог удружења, систем је функционисао док те мале пошиљке нису почеле да се масовно краду, а купци због тога покрећу спорове због недостављене пошиљке у заштитном року од 60 дана.

Тим за решавање спорова Алиекспреса увек пресуди у корист купца и новац врати, а продавац остане и без робе и без новца.

“Значи Кинез прода робу у Србији за 10.000 евра, од Алиекспреса добије 7.000 евра, а осталих 3.000 евра Алиекспрес исплати оштећеним купцима у Србији за робу несталу на поштанској царини Србије (или неком другом месту), али и малим локалним поштама широм Србије”, тврде из Ефективе.

Како су почеле да се краду и пошиљке са бројевима за праћење уз изговор ако купац тражи своју пошиљку: “наш систем не подржава ту форму бројева за праћење”…. он “не види вашу пошиљку”, Алиекспрес је укинуо бесплатне и јефтине поштарине за Србију, истичу из Ефективе.

“Ми из Србије можемо да купимо само артикле до 4,99 долара јер су се кинески трговци прерачунали да те мале штете могу да поднесу”, објашњавају у Ефективи.

Тако данас за производ који кошта 8,77 $ испорука није више бесплатна него износи 142,07 $!

Из Ефективе наводе да су упутили допис Пошти Србије и тражили састанак поводом овог проблема, а да ће исто тражити и од Управе царина.

Фото: Илустрација

“Не искључујемо ни могућност кривичних пријава, јер овде се ради о организованом криминалу који се вероватно мери милионима евра”, наводе из Ефективе.

Мишљења корисника су подељена. Док једни куну оне који купују робу из Кине и тиме, како тврде, подривају домаћу привреду, други сматрају да се ради о очигледно допуштеној корупцији.

Један корисник је овако описао своје искуство:

– Права је претпоставка да у пошти и царини краду, мени недостају 3 пакета од пре короне. На сајту пише да су испоручени. Пре тога 7-8 пошиљака стигло. Са царине су ми стигле 3 коверте за повраћај царине (грешком уплатио), новац ми није враћен. Сви који бране пошту, царину и поштену државу нека дају одговор где су ти пакети? Где? Сада следи борба за истину, а она је зна се у супротности са корупцијом. Пази сад, зарадиш новац, наручиш нешто за шта те локални трговци деру ценом, стигне у земљу и група одабрана те покраде. Држава на све то нема. Па где си видео земљу у којој се краде на сваком кораку да напредује и има будућност?!

Ако се питате зашто се ово дешава, треба да знате да су радна места која омогућавају „невидљиву крађу“ у Управи царина и у Поштама Србије резервисана за страначке војнике СНС и ПУПС. На челу Управе царина је Милош Томић из СНС, човек од највишег поверења Александра Вучића, док је директорка поште Мира Петровић, која је ту функцију дошла без конкурса, са места секретарице у ПУПС.

Царина / Фото: Илустрација

Министарство: Није тачно да се на царини краде – све је због короне

Министарство трговине чека одговор од компаније Алибаба поводом високих цена поштарине приликом поручивања преко Алиекспреса. Из Министарства апелују на грађане да све неправилности пријаве Групи за инспекцијски надзор поштанских услуга!

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.