Светиња у Грчкој за коју мало ко зна: Срби туда пролазе годинама а немају појма шта пропуштају

Поред прелепих острва, нестварно лепих плажа и боје мора, уз укусну храну, Грчка је деценијама омиљена дестинација за све вернике који путовање у омиљену дестинацију Срба, имају велику жељу да обиђу и светиње које се налазе на територији ове државе.

црква светог павла
Предворје цркве Светог Апостола Павла / Фото: Матеја Бељан, приватна архива

За разлику од Метеора, где се крије велики број светиња, Свете горе Атос и најпознатијег манастира Хиландара, на тлу Грчке се налазе још неки, помало, за наш народ неистражени верски објекти, а који због свог несвакидашњег изгледа, традиције и предања, сигурно заслужују да се нађу на листи свих оних који се одлуче да годишњи одмор подреде не само уживању на плажи, но и упознавању историје.

Једано од таквих места, нажалост, слабо познато туристима из Србије, налази се на територији општине Касандра, у месту Неа Фоки, малом рибарском градићу кроз који се пролази на путу до Пефкохорија у којем сем симбола овог места, византијског торња из 1407. године, који је од ове године поново обновљен и стављен у туристичку понуду места, постоји и црква Апостола Павла, коју су репортери Блица обишли захваљујући Ивани Станојевић, једној од администратора Фејсбук групе Live from Greece, Костаса Антонопулоса, Грка који је чудном игром судбине рођен и одрастао на тлу Србије и Марије Пападимитриоу, саветника и пројект менаџера у туризму Касандре.

Византијски торањ и стара црква у Неа Фоки / Фото: Матеја Бељан, приватна архива

Сама светиња, налази се у камену, односно, испред улаза у пећину до које вас пут води путем којим је по предању, морао да пређе и Свети Апостол Павле када су га прогонили. Одаја у којој је он боравио, налази се неких педесетак метара унутар стена, а пут до тамо, могућ је само у клечећем положају, а један део пута, морате да прођете клечећи.

Ипак, када се нађете у одајама Светог Павла, схватићете да је труд вредео. Наиме, на месту где је по предању боравио, налази се олтар посвећен њему, док се неколико метара са десне стране, налази бунар са лековитом водом.

Црква Светог Павла / Фото: Матеја Бељан, приватна архива

По речима наших домаћина, вода, која је изузетно питка, хладног и реског укуса, лечи одређене болести, због чега велики број мештана долази овамо по свету воду, која се захвата лончетом везаним за канап. Сам олтар, који се налази у близини бунара са водом, обилује сликама светаца, али и даровима које остављају верници.

Како улазак, тако и излазак захтева клечећи и пузећи став, али, оно што је приметно, јесте чистоћа пода по коме се крећете, те не морате много да се бринете за своју одећу.

Фото: Матеја Бељан, приватна архива

По изласку из одаја светог Павла, у дворишту се налази и одмориште у којем можете да седнете, те и сумирате утиске, али и да уживате у прелепом погледу на море и богату флору која окружује црквено двориште.

Како изгледа пећина светог Павла, погледајте у овом видео снимку:

Стевица Рајчетић, Блиц