„Шокиран сам“: Најбогатији на свету током пандемије постали „тежи“ за 845 милијарди $

0

Вашингтон – Џеф Безос, Бил Гејтс, Марк Закерберг и остали амерички милијардери гледали су последњих шест месеци, колико трај пандмеија, вртоглав раст свог богатства.

амерички милијардери
Фото: EPA, VICTORIA BONN-MEUSER

У исто време, милиони Американаца сада зарађују мање него пре него што је криза почела, показују резултати нове студије.

Последњи извештај Института за политичке студије о неједнакостима у богатству показао је да су 643 најбогатија Американца укупно „прикупили“ невероватних 845 милијарди долара између 18. марта и 15. септембра, те се тако њихово укупно богатство увећало 29 одсто.

Студија је показала да је овај раст повећао богатство најимућнијих Американаца са 2,95 билиона на 3,8 билиона долара. Листа људи који највише зарађују укључује и власника Тесле Илона Маска, власника Оракла Ларија Елисона и бившег градоначелника Њујорка Мајкла Блумберга. Студија је базирана на појединачним подацима о богатству које је пратио Форбс.

Чак Колинс, директор програма за истраживање неједнакости Института за политичка истраживања, који је и коаутор извештаја, рекао је да је шокиран цифрама, додајући да ковид-криза повећава већ постојећу неједнакост у Америци.

„Мислио сам да ће можда шест месеци од почетка пандемије ствари доћи на своје место – да ће сви бити погођени“, рекао је Колинс за Си-Ен-Ен бизнис.

„Разлика је оштра између профита који су остварили милијардери и економске мизерије која постоји широм наше земље. Она драматизује неједнаку жртву и профитерски елемент акумулације богатства на врху.“

Колинс је такође нагласио да ковид-економија има оштре супротне ефекте на просечног америчког радника.

Пандемија је довела до највеће кризе када је у питању незапосленост још од Велике депресије, са стопом незапослености која је у априлу износила чак 14,7 одсто, док се смањила на 8,4 одсто у августу. У Америци је од почетка фебруара изгубљено 11,5 милиона радних места. Незапосленост је чак четири пута већа него пре пандемије.

Многи „скокови“ у богатству повезани су са скоком вредности компанија.

Акције Амазона порасле су више од 60 одсто ове године. Као резултат тога, богатство Џефа Безоса порасло је 55,2 милијарде од 8. фебруара, а он је сада, са богатством од 200 милијарди долара, најбогатија особа на свету.

Укупно богатство Алис, Џима и Роба Волтона, чија је породица основала Волмарт, порасла је за више од 60 милијарди од фебруара, пошто је профит овог малопродајног гиганта годину за годином скакао до скоро 80 одсто, 6,4 милијарди у другом кварталу 2020.

Фото: АП

Богатство кооснивача Гугла порасло је за више од 18 милијарди долара од фебруара, док је богатство Илона Маска порасло за чак 70 милијарди долара у истом периоду, што га је учинило трећом најбогатијом особом на свету.

Поредећи корона-кризу са Великом депресијом, Колинс истиче да је изненађен што је неједнак економски терет био на сиромашнима и средњој класи, у поређењу са богатима. Он је рекао и да Конгрес мора да „поправи покварено“, односно оно што доводи до тога да сав терет спада на радничку класу, уместо на богате. У супротном, како каже, тренутна концентрација богатства ће променити Америку на страшан и непоправљив начин.

„Неколико људи ће имати екстремну моћ да обликују економију, политику и медије. Нико од нас не жели да живи у таквом друштву, где ваша главна улица нема више 100 радњи, већ само складишта Амазона“, рекао је Колинс.

Б92

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.