Жена Звонка Веселиновића купила зграду Града Београда

Зграду у Улици краља Милутина 54 на углу са Пастеровом улицом за 4,1 милион евра на јавној лицитацији од града Београда купила је компанија “Рамид” чија је сувласница Љиљана Божовић, супруга контроверзног бизнисмена с Косова Звонка Веселиновића.

жена звонка веселиновића
Фото: Горан Срданов, Нова.рс / МУП

Љиљана Божовић је, према подацима из Агенције за привредне регистре, власница 50 одсто компаније, док друга половина припада Бојани Томашевић. Законски заступник компаније Рамид је Владимир Томашевић, један од сувласника кладионица Моцарт. Сем имена Владимира Томашевића, предузећа Рамид и Моцарт повезује и иста улица у којој су смештена њихова седишта. Рамид је на Зрењанинском путу 84ф, док је Моцарт на Зрењанинском путу 84ц.

У реализацији овог посла је, како наводи Центар за локалну самоуправу, учествовао и адвокат Игор Исаиловић, познат по учешћу у многим пословима представника власти, пре свега оних везаних за Синишу Малог.

Компанија Рамид, нови власник зграде у Улици краља Милана, већ је власник зграда по главном граду. Како је прошлог лета писала истраживачка мрежа БИРН, ова фирма продавала је 75 станова у новоизграђеној седмоспратници у Учитељском насељу по цени од 1.600 евра за квадрат.

Рамид, фирму регистовану за изградњу стамбених и нестамбених зграда, априла 2016. године основало је предузеће Ратко Митровић, да би месец дана касније прешла у власништво компаније Биоорганика.

Фото: Горан Срданов, Нова.рс

Љиљана Божовић, супруга Звонка Веселиновића, контроверзног бизнисмена с Косова, и њена пословна парнерка Бојана Томашевић, супруга Владимира Томашевића, једног од сувласника ланца коцкарница Моцарт, како наводи БИРН, власнице компаније Рамид постале су управо преко фирме Биоорганика.

Претходна власница Биоорганике била је Изабела Фејеш која је заједно с братом Робертом “преузела” преко 600 фирми које су у блокади или послују с дуговима.

Реч је о људима који „преузимају“ на стотине компанија у дуговима, чиме успешно избегавају да плате десетине милиона евра пореза. Изабела Фејеш је, како је писао БИРН, фирму Био органика без накнаде пренела на Бојану Томашевић, која је касније пола фирме, такође без надокнаде, уступила Љиљани Божовић.

Биоорганика је у истом дану променила власника, делатност и стекла вредан капитал. Наиме, 5. маја 2016. у Агенцији за привредне регистре Бојана Томашевић је уписана као нови власник, а истог дана предузеће Ратко Митровић – Дедиње фирму Рамид продаје фирми Биоорганика. Пошто је имовина преузета, Биоорганика је угашена њеним припајањем Рамиду и обрисана из Агенције за привредне регистре.

Правне послове око трансфера скоро 7.000 квадрата стамбено-пословног простора у Учитељском насељу обавио је адвокат Игор Исаиловић, познат као близак кључним људима у власти као што су премијерка Ана Брбнабић и министар финансија Синиша Мали.

Игор Исаиловић / Фото: Адвокатскаканцеларија.ком

Исаиловић је својим правничким умећем у пословним трансакцијама и раније помагао и бизнисмену Звонку Веселиновићу, једног од људи из сенке на северу Косова.

Наиме, како је такође писао БИРН, Исаиловић је био ангажован приликом промене власничке структуре фирме Инкоп из Ћуприје када су Звонко Веселиновић, његов брат Жарко и кум Милан Радоичић званично преузели власништво над тим предузећем.

Иначе, име компаније Инкоп је везано за један веома важан посао у Београду.

Наиме, управо преко Инкопа Звонко Веслиновић и Милан Радоичић, како је својевремено објавио портал КРИК, имају четвртину удела у компанији „Гранит-пешчар“, од које је набављан грађевински материјал за поплочавање неколико улица у центру Београда. Реч је о поплочавању Улице цара Душана на Дорћолу, платоа код Палмотићеве и Џорџа Вашингтона, као и делова улица Краљице Марије и 27. марта.

Јелена Булајић, Нова.рс

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.