Зашто већина Немаца неће да се вакцинише?

0

У Немачкој је спремност на вакцинацију пала на минимум од почетка епидемије. Као главни разлог се наводи страх од нуспојава. Влада рачуна да је за победу над пандемијом потребно да се вакцинише две трећине људи.

немци
У целој Европи опада спремност на вакцинацију

Прву вакцина против короне која се већ масовно даје у западним земљама начинили су немачки научници из Бајонтека у Мајнцу. У понедељак би Европска агенција за лекове требало да одобри то цепиво за целу Европску унију, сама Немачка планира почетак вакцинације већ за 27. децембар.

Међутим, тренутно је мање од половине Немаца спремно да се вакцинише.

У испитивању спроведеном у другој седмици децембра, само 48 одсто људи је рекло да ће се вакцинисати, преноси Мониторинг који су успоставили Универзитет у Ерфурту и Институт „Роберт Кох“. У тој анкети је 40 одсто људи рекло да жели да прво причека са одлуком, а 11 одсто одбија вакцинацију.

У питању је драстичан пад спремности да се прими вакцина у односу на пролеће, када је 79 одсто Немаца у принципу било спремно да се вакцинише када цепиво буде доступно.

Што је одлука конкретнија, то је већи страх

Они који су скептични или сасвим одбијају вакцинацију најчешће су као разлоге наводили да вагају предности и могуће ризике, као и да не верују да су транспарентно објављене све могуће нуспојаве.

Испитивање агенције Форса спроведено 15. и 16. децембра дало је готово у длаку исте проценте као поменута анкета. Хамбуршки Центар за здравствену економију је прошлог месеца начинио поређење европских земаља и закључио да се Немачка креће у просеку – свуда опада спремност на вакцинацију.

„Сада одлука постаје конкретнија“, каже психолог Филип Шмид са Универзитета у Ерфурту. „Кад људи говоре о томе како би се понашали у будућности, нагињу да више улазе у ризике него код сасвим конкретних одлука“, рекао је он у интервјуу за Дојчландфунк. У преводу – питање о вакцинацији сада је врло конкретно јер је вакцина ту.

Шмид пак у први план истиче „мањак информација“, уверен да то подстиче сумње. „Људима би требало показати да је велика моћ вакцинације у томе што постоје факти који показују да је ризик од болести већи од ризика вакцинације.“

Меркел и Шпан у Бунденстагу

Ни многи лекари неће вакцину?

Дебата се води и око једне друге анкете два стручна удружења запослених у интензивној нези. Према њој, почетком децембра је 73 одсто лекара и свега 50 одсто медицинских сестара и неговатеља рекло да би се вакцинисало. При томе 90 одсто лекара и 75 одсто медицинских сестара и техничара верује да ће вакцинација бити важна за сузбијање пандемије.

„Веома ме изненађује да спремност медицинског персонала на вакцинацију није знатно виша и да постоји оволика суздржаност“, рекао је Карл Лаутербах, стручњак за здравствену политику немачких Социјалдемократа.

Он је ипак претпоставио да су многи у анкети одговарали негативно јер верују да нису у ризичној групи па да не треба већ сада да се вакцинишу, или да су пак довољно сигурни због заштитне опреме. Лаутербах је додао да вакцинација треба да остане добровољна и за медицински сектор.

Међутим, иако је вакцинација добровољна, очекује се да на почетку потражња буде знатно већа од доступног броја вакцина. Немачка рачуна да ће до краја марта моћи да имунизује највише пет милиона људи, а министар здравља Јенс Шпан је најавио да ће се почети од старачких домова.

На занимљив начин је до јавности дошла процена званичног Берлина какав одзив на вакцинацију очекује. Наиме, на снимку који приказује канцеларку Ангелу Меркел како је у среду ишла на седницу Владе, у њеној руци су се јасно видели папири који можда нису били за јавност.

Ту се види да власти процењују да ће на крају 69 одсто људи бити спремно да прими вакцину, али да ће највиша спремност од 80 одсто бити у посебно осетљивим групама. Ту се убрајају старији од 70 година, пацијенти стационарно смештени у болницама и домовима за негу те медицинско особље.

За групу деце до 12 година на папиру је само наведено да их има 9,9 милиона, али без процене колико би се њих вакцинисало. „Зато се може претпоставити да Савезна Влада не очекује да се ова група вакцинише“, наводи лист Велт.

Тешка зима диже спремност на вакцинацију?

Ако би процене власти биле тачне, Немачкој ће требати око 90 милиона доза вакцине да имунизује 46,16 милиона људи. Немачка за сада има уговоре или предуговоре за укупно преко 300 милиона доза, али нису сви потенцијални произвођачи још прошли клиничке студије и ушли у масовну производњу.

Према проценама немачких научника, ефикасна вакцинација 65-70 одсто становника била би довољна да се победи пандемија. Све је више гласова који траже опсежну „кампању за вакцинацију“ којом би се грађанима објасниле предности вакцине.

Канцеларка Меркел је пре неколико дана у Бундестагу поновила да ће вакцинација остати добровољна, али је додала: „Има и људи који не желе да се вакцинишу. Ако би то било преко 40, 50 или 60 одсто људи, онда ћемо још много дуже морати да носимо маске јер нећемо постићи имунитет крда.“

„Добро је ако су људи скептични према, у овом случају, вакцинацији. То значи да пропитују ствари и траже доказе. Уз то наравно да износе своје бриге и страхове, и њих треба узети озбиљно“, каже психолог Шмид. „Ми експерти често правимо грешку да, чим неко изнесе бојазни, одмах му под нос ставимо факте. Кажемо: ‘Не, то није тачно, показаћу ти студије.’ Тада се саговорник осећа несхваћено.“

Шмид уместо тога предлаже да се схвате осећања саговорника, да се пита шта је читао и зашто се боји вакцине. „Онда може да се направи понуда и да се изнесу информације. Можда ће то пре довести до става да људи треба да се вакцинишу.“

Министар здравља Шпан је крајем новембра рекао да очекује пораст спремности на вакцинацију када „ова тешка корона-зима буде иза нас“.

У Немачкој се у децембру у везу са короном доводи 9.801 смртни случај. У целом новембру је та бројка износила 5.796, у октобру 964, а у септембру 190. Земља је од прошле среде у строгом локдауну који ће трајати најмање до 10. јануара.

DW

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.