ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ПРОФЕСОРА КЕЦМАНОВИЋА: Атмосфера у БиХ гора него уочи рата!

Професор Ненад Кецмановић оценио је да је политичка атмосфера у БиХ „гора него уочи и непосредно после рата“, четврт века после „благотворног“ протектората високог представника.

ненад кецмановић
Председништво БиХ

Овакве идеје су, истакао је Кецмановић, веома опасне због тога што могу изазвати нове политичке, па и оружане сукобе који би се неминовно прелили на Србију и Хрватску, онда и на читав регион, а можда и далеко шире, јер би многи актери у свету заузели своју страну у конфликту у БиХ.

– Волео бих да претерујем ако кажем да онај ко дира у Дејтонски споразум можда прижељкује трећи светски рат. Не би било први пут да Сарајево постане детонатор таквог рата. У најмању руку, то је озбиљан атак на мир и стабилност у региону, у шта се сви заклињу – рекао је Кецмановић.

Он сматра да је Дејтонски споразум са анексима реални максимум који се могао постићи у БиХ.

– Неки нови и бољи споразум, који би прихватиле све три стране, не само да није понуђен, него нико нема ни идеју како би изгледао. Штавише, ни онај стари данас не би хтели сви поново да потпишу – навео је Кецмановић.

Кецамновић сматра да би се свака расправа о промени Дејтонског споразума завршила речима „спасавај га да не буде још горе“.

Према његовим речима, центар западне моћи није направио унитарну БиХ ни када је био једина суперсила, а глобални однос снага се у међувремену знатно променио и активни политичари, који доносе одлуке, морају да воде рачуна о новој реалности.

– Шта уопште значи наметнути? Употребу војне силе или политичких притисака? Сила би изазвала контрасилу, а то значи рат, без обзира на однос снага – навео је Кецамновић.

Додао је како не не верује да би Европа била спремна да подржи тако нешто у своме дворишту, са новим таласима избеглица и хуманитарном катастрофом, а и Русија и Кина не би то посматрале скрштених руку.

Додик – мурал / Фото: Радиосарајево.ба

Професор Уставног права и бивши дипломата БиХ Златко Диздаревић нагласио је да БиХ „живи потпуну државотворну хистерију“ која не може још дуго да опстане.

– То шта ће бити са Дејтонским споразумом – хоће ли или неће бити распада земље – зависи од великих сила, које имају свој интерес у БиХ. Американци имају интерес да ојачају НАТО и да увуку БиХ, односно цели Балкан у НАТО, а Руси интерес да направе границу према НАТО овде. Како ће се то завршити то зависи од њих, а не од нас – рекао је он.

Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.