Контаминирана намирница преплавила Европу, Србија са границе вратила пошиљку од 17,8 тона

0

Гранична фитосанитарна инспекција Србије вратила је пошиљку од 17,8 тона сусама из Индије због присуства етилен оксида у количини већој од дозвољене, речено је Танјугу у Министарству пољопривреде.

сусам
Фото: Илустрација

За предметну пошиљку донето је решење о забрани увоза и у току је поступак враћања сусама испоручиоцу.

У Министарству пољопривреде напомињу да Гранична фитосанитарна инспекција током својих службених контрола врши контролу остатака пестицида, метала и других контаминената у храни, као и у храни за животиње.

Истичу да се, између осталог, сусам и производи који садрже сусам пореклом из Индије редовно контролишу на присуство етилен оксида.

Тако је инспеција током својих редовних контрола извршила контролу и пошиљке зрна ољуштеног сусама пореклом из Индије количине 17.800 килограма.

Током контроле је узет узорак и послат на испитивање етилен оксида у овлашћену лабораторију.

сусам
Фото: ЕПА

На основу лабораторијског испитивања утврђено је присуство етилен оксида у количини већој од дозвољене, кажу у Министарству пољопривреде.

Хина преноси да су Хрватска и остале европске земље већ месецима преплављене контаминираним сусамом увезеним из Индије, који садржи канцерогени пестицид етилен оксид због чега је и са хрватског тржишта повучен низ производа од сусама.

„Инцидент с пестицидом етилен оксидом којим су третиране семенке сусама већ је неко време предмет у оквиру система брзог узбуњивања за храну (РАСФФ) међу земљама чланицама ЕУ и трећих земља. Засад је утврђено да је сусам пореклом из Индије“, рекао је директор хрватског одељења за РАСФФ Ален Петричевић агенцији Хина.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.