Градоначелница Чикага прогласила Видовдан празником града

0

Иако о томе још увек нема званичног саопштења на сајту Града Чикага, многи медији на српском језику објавили су вест да је градоначелница Чикага Лори Лајтфут прогласила Видовдан празником града Чикага.

чикаго
Фото: Приватна архива / Нова.рс

Такву, одлуку, каже се у вести, она је донела имајући у виду чињеницу да град Чикаго има једну од највећих српско-америчких заједница у Сједињеним Државама, наводи се у наводно званичном указу градоначелнице.

Поред тога, на овај потез су се одлучили и зато што су се српски емигранти насељавали у Чикагу од 1880-их година, доприносећи јачању града у областима уметности и музике, бизниса и финансија, правосуђа и државне управе, образовања и социјалних услуга, као и науке и медицине.

Подсећа се да су Београд и Чикаго побратимљени градови од 7. јуна 2005. године, чиме су формализовани културни, историјски и економски односи који постоје између Београда и Чикага деценијама.

Она даље истиче, да је Видовдан један од највећих културних празника код Срба.

„Видовдан је један од највећих културних празника за Србе широм света као сећање на велику битку против Отоманског царства и пет векова турске окупације.

Фото: Reddit Printscreen

„С обзиром на то да Видовдан слави упорност и издржљивост покореног народа који жуди за слободом, достојанством и равноправношћу — универзални идеали који инспиришу и изискују нашу константну будност до данашњег дана – зато, дакле, ја, Лори И. Лајтфут, Градоначелница Града Чикага, овим проглашавам 28. јун 2021. год. ВИДОВДАНОМ У ЧИКАГУ, и позивам све грађане да прославе овај дан, стоји на крају одлуке, објављене на Reddit налогу Serbia.

Очекујемо и потврду ове вести у виду саопштења на званичном сајту Града Чикага.

Касније, у току дана, стигла је и потврда из кабинета градоначелнице Чикага да је вест тачна. О томе можете читати на сајту Serbian Times у тексту „ЈЕСТЕ, ИСТИНА ЈЕ: Чикаго ће од данас славити Видовдан, потврдили за Сербиан Тимес у кабинету градоначелнице Лори Лајтфут!“

Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.