Косовски квазиисторичар: Доста је било српских лажи – Против Турака 1389. борили су се Албанци!

Бивши неуспешни новинар и писац, а сада историчар-аматер Јусуф Буџови оценио је да мора да се редефинише споменик на Газиместану „у складу са историјском истином, ван српске хегемонистичке иконографије“.

косовска битка
Таписерија посвећена Косовском боју у дворцу Шенонсо, у Француској / Фото: Бошко Бојовић, приватна архива

Према њему, то значи расписивање међународног конкурса за спомен обележје које ће одражавати улогу „дарданског фактора“ у средњем веку у оквиру феудалних формација које су биле подједнаки чиниоци у девастираном простору Византије у околностима пре раскола хришћанства.

У објави на Фејсбуку, Буџови је навео да историјски и културни суверенитет Косова угрожавају Ахтисаријев план и Српска православна црква и да косовска држава треба да заустави ходочашћа на Косово повезана са Видовданом.

Истакао је да Косовска битка „у складу са хегемонистичким концептом Београда, не представља ништа осим шовинистичке оргије“, са којом Србија треба да заврши једном заувек и да за то постоје два разлога.

„Први је да заштитимо суверенитет Косова и државни интегритет од вандалске агресије која се понавља сваког јуна у протеклих двадесет година, откако је Косово ослобођено од српске окупације, што значи и ослобађање од иконографије која се ослања на кривотворење мита као што је Косовска битка“, навео је у објави Буџови.

Други разлог је, како је навео, то што „Косовску битку (1389) српска историографија, без научне аргументације, интерпретира као српску битку против Османлија, укључујући и илирске хришћане, јер Србија, ни српска средњовековна држава тада није постојала, како Београд пропагира, ослањајући се на лажи и измишљене чињенице“.

„То је лаж коју, нажалост, прихвата и добар део историјских институција у Тирани и Приштини“, навео је Буџови.

Нагласио је да Косово може да „одбрани државни суверенитет и заштити историјску истину од флагрантног злостављања“, проглашавањем комплекса Газиместан спомеником културно-историјског наслеђа Косова.

Антић жестоко одговорио Албанцима: Свако може да тврди да припада дараданско-ванземаљским коренима

чедомир антић
Др Чедомир Антић

Историчар Чедомир Антић је, поводом објаве Јусуфа Буџовија да Косово мора да редефинише споменик на Газиместану “у складу са историјском истином, ван српске хегемонистичке иконографије”, изјавио да не постоји озбиљан и школован историчар, па ни из албанске националне заједнице, који може да каже да су тврдње Буџовија утемељене.

Антић каже да тврдње Буџовија немају научно утемељење, и да би на начин на који он изводи своје тврдње, свако могао да тврди да припада “албано-дардано-трачко-ванземаљским коренима”.

– Реч је о аматеру, бившем новинару и писцу који је, по мом мишљењу, у каријери низао неуспехе. Пре 11 година имао сам прилике да са њим разговарам и поставља се питање дубине његовог знања и литературе на коју се позива. Ко је Буџови? Да ли је он научни радник или национални радник који покушава да потврди државност сецесионистичког Косова? Буџови може да говори само на крилима конзервативног албанског национализма, ту нема речи о науци. Не постоји озбиљан школован историчар, ни из албанске националне заједнице, који може да каже да су тврдње Буџовија утемељене. На тај начин, свако ко је добио докторат на илегалном Универзитету и преноси песме које је слушао од свог деде пре 30 године, може себе да прогласи историчарем – рекао је Антић.

Антић је поставио питање да ли у албанској научној заједници постоји неко ко ће се оградити од Буџовијевих тврдњи.

– Има ли међу албанским ауторима неко за кога би албански научници рекли да пише ненаучно и нетачно? Постоје ли албански псеудоисторичари, какав је био Јован И. Деретић, Олга Луковић? Свако може да тврди да припада албано-дардано-трачко-ванземаљским коренима – истакао је Антић.

Косово онлајн