ЗЛОЧИН КОЈИ ЈУГОСЛАВИЈА ПАМТИ СА УЖАСОМ: Због онога што је урадила трудници осуђена је на СМРТ (ВИДЕО)

Важила је за најлепшу девојку у свом крају, живела живот као већина жена у то време и ништа није могло ни да наговести да ће постати једна од највећих женских монструма Југославије. Крупна, пуних усана, белог тена и црне косе, живела је сасвим нормалним и обичним животом чију срећу је кварила само једна чињеница – Шефка никако није могла да затрудни и добије дете.

шефка хоџић
Фото: Историјски забавник

Шефка Хоџић рођена је у селу Јусићи у БиХ и није завршила ништа осим двогодишњег курса описмењавања, па се са 17 година удала за Неџиба Хоџића 1960. године.

Живот са супругом био је једнак паклу. Била је малтретирана, сваке вечери муж се опијао у локалној гостионици и тетурајући се враћао или сам или би га донели, а онда крвнички тукао Шефку.

Истрауматизована притиском средине да мора да постане мајка Шефка се скроз погубила и одлучила да лажира трудноћу тако што је испод хаљине носила јастук и тако ходала по селу, не размишљајући шта ће рећи људима за девет месеци.

У октобру 1969. године Шефка је сачекала своју трудну другарицу Алију Хасановић, која се враћала из суседног села Анђелићи, убила је са три хица из пиштоља, расекла јој ножем стомак и извадила дете, тело је сакрила у оближњем пољу, бебу је однела кући, али је она убрзо преминула.

„Леш је намерно остављен са српске стране границе, како би се Срби оптужили за убиство“, присећа се случаја адвокат Тома Фила.

Кад је откривен Алијин леш, полиција није знала куда да крене, јер нико није могао да замисли зашто би и како неко могао да почини такав злочин. На прави траг је указао лекар патолог Милан Вушић који је поставио тезу да је злочин извршила нероткиња жељна детета.

– Дете је из мајчине утробе могао да отме само неко ко га је превише желео, а није могао да га има. Треба тражити жену која има дете, а није га родила – рекао је.

Негирала убиство

Када је ухапшена Шефка је признала све, осим да је убила Алију. То је порицала чак и кад су у њеној кући нађени дукати, прстење покојнице и крвав нож.

Суђено јој је заједно са зетом Авдијом Хоџићем који је оптужен као саучесник јер му је Шефка дала пиштољ да га сакрије. Шефкин бранилац био је чувени београдски адвокат Филота Фила док је његов син Тома Фила био адвокат Шефкиног девера Авдије Хоџића, који је био оптужен за саучесништво и осуђен на две године затвора.

Шефка је осуђена на смрт стрељањем, али је смртна казна на поновљеном суђењу замењена са 20 година затвора. Зна се да је Шефка била на слободи 1983. али јој се од тада губи сваки траг. Причало се да је променила идентитет, да се преудала и добила дете.