НАПЕТО: Русија ће признати отцепљене регионе Украјине? – Србија упутила хитан апел својим грађанима

Напетости између Украјине и Русије се не смирују. Стижу нова упозорења и повлачења из ове земље.

русија-украјина
Фото: Парламент Русије

Напетости између Русије, Украјине и НАТО пакта расту недељама, а Вашингтон упозорава да се боји скорашње инвазије и да је више од 100.000 руских војника близу украјинске границе.

Многе земље послале су позиве својим грађанима да напусте Украјину. Сада је то учинила и Србија.

„Препоручујемо да држављани Републике Србије који планирају путовање у Украјину да размотре одлагање путовања“, објављено је на интернет страници МСП-а.

Погинули грчки држављани на граници Украјине и Русије

Грчко министарство спољних послова саопштило је данас да су два грчка држављана погинула, а још два тешко повређена у инциденту са украјинским војницима у близини линије разграничења са проруским снагама.

Раније данас је министарство спољних послова упутило препоруку грчким држављанима који се налазе у Украјини да одмах напусте ту земљу.

Два грчка држављанина су убијена, а два су повређена у инциденту са украјинским војницима у селу Гранитна, у близини линије раздвајања са проруским снагама, саопштило је грчко Министарство спољних послова.

Грчко министарство спољних послова саопштило је да су, према засад доступним информацијама, за злочин одговорна три припадника оружаних снага Украјине, који су се посвађали са припадницима грчке дијаспоре око тривијалне ствари.

Шеф грчке дипломатије Никос Денидас затражио је разговор са својим украјинским колегом Дмитром Кулебом, како би још једном истакао потребу да се заштити грчка заједница у Украјини.

Званичник грчког министарства рекао је да инцидент нема никакве везе са тренутним сукобом у региону.

Министарство спољних послова упутило је, иначе, препоруку грчким држављанима који се налазе у Украјини да одмах напусте ту земљу.

Признати два отцепљена региона Украјине

Руска Дума требало би касније данас да расправља о предлогу посланика владајуће партије Јединствена Русија о признавању независности отцепљеним регионима на истоку Украјине.

Посланици су, наиме, како се наводи у бази података доњег дома руског парламента, припремили нацрт резолуције којим о тој теми траже мишљење министарства спољних послова.

Коначна резолуција би после усвајања у парламенту била послата председнику Владимиру Путину, преноси Ројтерс.