Турска намерава да затвори пролаз руским ратним бродовима из Црног мора?

Турска ће зауставити руске ратне бродове да улазе и излазе из Црног мора, изјавио је украјински председник Володимир Зеленски.

турска
Фото: REUTERS/Yoruk Isik/File Phot

У твиту, Зеленски је рекао да је земља обећала војну и хуманитарну подршку Украјини.

Турска ће зауставити пролаз ратних бродова кроз мореузе Бофсор и Дарданели који повезује Црно море са Средоземним морем.

Ипак, Турска је саопштила да тек треба да донесе одлуку о затварању својих мореуза између Средоземног и Црног мора за руску морнарицу – упркос тврдњи украјинског председника Володимира Зеленског.

То је прво званично појашњење откако је Зеленски у суботу рекао да је Турска пристала да затвори пловне путеве за ратне бродове – што би била велика одбрамбена благодат за Украјину.

Према Ројтерсу, турски званичник је рекао да „није донео одлуку да затвори мореуз за руске бродове“.

Ако се то ипак догоди, затварање би прекршило конвенцију за црноморске државе да је ратним бродовима дозвољено да се врате у луку током рата.

Према тврдњама западних медија, руска морнарица већ је одговорна за жртве на обали Украјине и на острвима у Црном мору.

Раније данас је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу позвао Русију да заустави војну операцију у Украјини. Турско министарство спољних послова саопштило је у суботу да понављају своју понуду да Анкара буде место за мировне преговоре између Русије и Украјине.

Односи између турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и Владимира Путина били су срдачни, али сада земља заузима незгодну позицију.

Блиц / Хронограф