Пленковић са Зеленским: Хрватска зна како је бити под агресијом, настављамо да вас подржавамо

Уз председника хрватске владе је и министар спољних и европских послова Гордан Грлић Радман.

Андреј Пленковић
Андреј Пленковић и Володимир Зеленски у Кијеву / Фото: Влада РХ

Хрватски премијер Андреј Пленковић у недељу ујутро стигао је у Кијев где је одржао састанке с председником Украјине Володимиром Зеленским, председником Владе Денисом Шмихалом и председником Врховне Раде Русланом Стефанчуком.

Уз Пленковића је и министар спољних и европских послова Гордан Грлић Радман.

„Хрватска зна како је бити под војном агресијом и наставља да пружа политичку, дипломатску, финансијску, хуманитарну, техничку и сваку другу могућу подршку Украјини, као и помоћ у збрињавању украјинских избеглица“, наводи се у саопштењу Владе Хрватске.

„Председник Зеленски информисао ме је о стању у Украјини и последицама руске инвазије. Украјински народ и војници показали су изузетан отпор у одбрани својих породица, домова и земље. Република Хрватска зна како је бити жртва војне агресије и чврсто стоји уз Украјину и подржава њен европски пут“, поручио је Пленковић на Твитеру, после састанка.

Разговарали су и о даљој помоћи и наставку европског пута Украјине.

– Посета председника Владе Украјини одвија се уочи Дана Европе и представља израз солидарности и подршке украјинским властима и пријатељском украјинском народу, који је жртва бруталне руске агресије, поручују из хрватске владе.

андреј пленковић
Аница Ђамић, Гордан Грлић Радман, Андреј Пленковић / Фото: Влада РХ

Пре руске специјалне операције у Украјини, хрватски премијер боравио је у службеној посети Украјини у децембру 2021, а учествовао је и на састанку на врху Кримске платформе заједно с лидерима ЕУ у августу 2021.

Током дана шеф хрватске владе требало би да посетити Ирпин и Бучу, места у близини Кијева која је западна пропаганда прогласила поприштима руских ратних злочина.

Председника хрватске владе Пленковића и министра Грлића Радмана дочекала је амбасадор Хрватске у Кијеву Аница Ђамић, која се овом приликом вратила у Кијев, где ће остати и наставити да води Амбасаду РХ у Украјини.

Хина / Јутарњи.хр / Хронограф