Градили аутопут па открили археолошко налазиште са ПОТПУНО НОВИМ САЗНАЊИМА О СРЕМУ!

Мало ко је могао да слути да ће изградња ауто пута Рума – Шабац – Лозница открити ново археолошко налазиште у Србији. Између осталог та истраживања су до сада показала да се на простору Срема још пре 8.000 година развијало пчеларство.

археолошко налазишта
Фото: Youtube screenshot (Sremske novine)

На готово 56.000 истражених квадратних километара ископина на локалитету Аџине Њиве 2 у атару села Кленак, затечено је значајно историјско налазиште. Овај пројекат представља једно од највећих ископавања у историји српске археологије. На локалитету су истражене све културе које су се смењивале хиљадама година на плодној савској тераси.

Посебно интересантне и значајне су ископине кошница које припадају старчевачкој култури, што сведочи да је Срем био једна од колевки пчеларства још пре 8.000 година. Пронађени су многобројни остаци винчанске културе, остаци кућа, пећи и одбрамбени ровови око кућа. Издвајају се налази одсечених људских глава из бакарног периода, као и економски комплекс из доба Римљана.

Овај локалитет завређује висок ниво научне пажње. Истраживања се настављају, а за сада откривена археолошка грађа представља изузетан допринос за историју науке и културе нашег народа.

археолошко налазиште
Налазиште у Срему / Фото: Youtube Sremske novine printscreen

Сва прикупљена археолошка грађа ће бити смештена управо у Завичајном музеју у Руми. А за конзервацију и смештање исте локална самоуправа Рума ће издвојити средтсва, поручила је председница општине Рума, Александра Ћирић.

Поред свих бенефита које доноси изградња ауто – пута регионима Срема и Западне Србије, Република Србија је добила и нови археолошки локалитет који ће свакако допринети развоју туризма који ће привлачити туристе из целог света, преноси РТВ.

РТВ