До данас смо веровали да знамо чему је служио Кинески зид – археологија открила нешто ново (ВИДЕО)

Израелски археолози су срушили мит по којем је Кинески зид био предвиђен само за заштиту од налета Монгола. Према закључцима истраживача, део грађевине се користио за контролу трговачких путева и прикупљање пореза, пише Phys.org.

кинески зид
Фото: Томас Петер, Ројтерс

Стручњаци су први пут унели на карту Северну линију зида, дужине 740 километара која се налази на територији савремене Монголије. Овде зид пролази кроз долину, мање је висине и налази се поред путева који се нису користили у војне сврхе. Према речима научника, то указује да је Кинески зид ограничавао и кретање цивилног становништа и стоке и олакшавао прикупљање пореза, посебно у време хладног периода, када су људи одводили домаће животиње у топлије јужне пашњаке.

Северна линија или Зид Џингискана је био изграђен између 11. и 13. века. Изградња самог Кинеског зида почела је у трећем веку наше ере и трајала је до 1644. године. Његова дужина износи више од 21.000 километара, што га чини највећим спомеником архитектуре у историји човечанства. Дебљина износи најмање десет метара, због чега га је тешко приметити из свемира.