Шта можемо очекивати од европске престонице културе за 2021. годину?

0

Пре неколико година одлучено је да Нови Сад 2021. године, поред Темишвара, буде европска престоница културе. Својим слоганом „За нове мостове“, Нови Сад је победио Херцег Нови и тако је изабран за престоницу културе у категорији градова земаља које су кандидати за чланство у Европској унији.

Европска престоница културе је титула која се додељује сваке године од 1985, а град који је имао част да је први понесе је Атина. Првих година ову титулу добијале су углавном престонице и велики туристички градови, да би се у последње време шанса да покажу своје квалитете дала и мањим, неафирмисаним градовима.

Своје право да буде део ове изузетно значајне манифестације и стане раме уз раме са многим европским центрима, Нови Сад је добио захваљујући богатој културној понуди у коју спада позоришно такмичење Стеријино позорје, затим Змајеве дечје игре, манифестација посвећена песничком и књижевном стваралаштву за децу, књижевна манифестација Бранково коло, популарни фестивал Еxит, Фестивал уличних свирача и други. Поред спортских и привредних манифестација, не можемо да не поменемо и етнографске и туристичко-забавне догађаје као што су Етно фестивал хране и музике Војводине који се фокусира на изворно стваралаштво народа и етничких група које живе на овом простору, као и Карловачку бербу грожђа, једну од најпознатијих манифестација која се одржава почетком октобра.

Нови Сад се већ неколико година увелико припрема за ову важну улогу, а то подразумева реализацију пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, који је базиран на основним вредностима Европске уније, попут људских права, муликултуралности, интеркултурални дијалог, еколошка свест, мировна политика и друго.

Може се рећи да је Српска Атина скоро спремна да обележи ову важну манифестацију. Велики број адекватних сала за догађаје и прославе Нови Сад чини спремним да угости и многобројне конференције које се очекују током догађаја као што је Европска престоница културе.

Пројектом су дефинисана четири програмска моста: Слобода, Дуга, Нада и Љубав.

Мост Љубав слави мултикултуралност Новог Сада обележавањем и упознавањем празника различитих религија и култура, па се тако обележавају две Нове године, два Божића, Бадње вечери и сви остали обичаји. Такође, истраживаће се уметничка сцена и култура са другачијим идентитетима и уверењима од друштвено доминантних.

Мост Дуга посвећен је сеобама и тумачи миграције као могућност за унапређење квалитета живота заједнице и промовисање вредности интеркултуралног дијалога, осврћући се на избегличку кризу широм Европе. Промовисаће се политика мира и заједништва, као и критички став према рату и узроцима рата.

Мост Слобода окреће се будућности Европе и развоју и унапређењу квалитета дечје и омладинске културе и пружању могућности младима да креативно и критички промишљају будућност Европе. Биће подстицана и промовисана женска култура, уметност, стваралаштво, историја и наслеђе ради креирања праведнијег друштва и равноправнијег положаја жена.

Последњи од четири моста, Нада, промовисаће развој међународне културне сарадње у Дунавском региону и унапређење свести о заштити и очувању природне, као и развој „града – сцене“ кроз креирање нове публике и децентрализацију културних садржаја.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.