НАЈТУЖНИЈА СРПСКА ИМЕНА: Једно од њих данас je врло популарно

Код избора имена за дечака или девојчицу родитељи се воде традицијом, модом или личним афинитетима, а има оних и који разматрају и проучавају значење имена пре него што се дефинитивно одлуче.

најтужнија имена
Фото: Илустрација / Printscreen, Републички завод за статистику

Рoђење детета представља најсрећнији тренутак у животу сваке породице.

Код избора имена за дечака или девојчицу родитељи се воде традицијом, модом или личним афинитетима, а има оних и који разматрају и проучавају значење имена пре него што се дефинитивно одлуче.

Ако спадате у ову последњу групу вероватно би требало да избегнете следећа имена јер она имају тужна или чак ружна значења:

Тугомир/Тугомирка – име је настало у народу спајањем речи “туга” и “мир”. У пренесеном значењу значи да родитељи толико “чезну за миром” да су тужни и несрећни.

Продан/Продана – старо српскословенско заштитно име, давало се оном детету које је “од Бога дато” као замена за старије које је страдало.

Јаглика – име се давало девојчицама уколико је кућа у жалости, на пример, ако је отац погинуо пре рођења детета или мајка не преживи порођај.

Стадија – име се давало девојчицама да би, после ње, престала да се рађају женска деца.

Достана – давало се детету у функцији заустављања даљег рађања у породици где је већ било довољно деце.

Стана/Станка/Станија/Станица/Станика – слично као и имена изнад, давала су се да би престало рађање женске деце.

Власије/Влајко – Власије је мушко име грчког порекла и значи “строг”, “груб”, “тром”.

најтужнија имена
Стојан Новаковић саставио је и издао попис српских средњовековних женских имена/ Фото: Илустрација

Горчин/Горчило – име изведено од основе придева “горко”, “горак”, и именице “горчина”. Давало се деци да се заштитила од злих духова пошто они, каже веровање, заобилазе “горку” децу јер им не могу наудити.

Ненад – име настало од глагола “надати се”, са негацијом, тј. “изненадити се”. Име се најчешће даје мушкој деци која су дошла на овај свет “ненадано”, “изненада”, којој се родитељи нису надали.

Најда/Најдан – име настало од корена речи “нађена” тј. старог глагола “најдена”. Некада је био обичај да се дете остави на путу, обично на раскрсници, да би се дете и породица спасили од урока. Дете онда као буде ту нађено, и тако се прекида са болестима и умирањем у породици.

Историјски забавник