СТАНУ (32) СУ ЗАКЛАЛИ ПРЕД ЂАЦИМА ИСПРЕД ШКОЛЕ У КОЈОЈ ЈЕ БИЛА УЧИТЕЉИЦА: Онда је стигло ТАЈНО писмо у ком је ОПИСАНО СВО ЗЛО!

Да се сваког дана присећамо страдалих припадника српског народа било би мало за све неиспричане и непознате приче нашој јавности.

стана арнаут
Биста учитељице Стане Арнатут / Фото: Курир

Једна од мање познатих прича је и страдање учитељице Стане Арнаут.

Масакр у Пребиловцима: Масакр у Пребиловцима су извршиле усташе између 6. и 11. августа 1941. под командом Ивана Јовановића званог Црни, над 826 од укупно 994 Срба села Пребиловци, углавном жена, деце и стараца.

У том стравичном масакру над српским народом страдала је и учитељица Стана Арнаут.

Стана Арнаут рођена је у Метковићима 1909. године, а страдала у Пребиловцима 5. августа 1941. године. Имала је само 32 године када је брутално, прво мучена, а онда и заклана испред школе у којој је радила као учитељица.

стана арнаут
Пребиловци – центар села / Фото: Курир

Овај злочин је чак и за фашисте и фашистичког генерала Алесандра Лузана био толико стравичан да је Бениту Мусолинију послао писмо у ком се згражава догађајима које је видео у Пребиловцима. У том писму спомиње и судбину учитељице Стане Арнаут:

Драги Дуче,

Моја безгранична оданост према Вама ми, надам се, даје за право да, у нечему, одступим од строгог војничког протокола. Зато и журим да Вам опишем један догађај којем сам, уназад три седмице, лично присуствовао. Обилазећи среска места Столац, Чапљину и Љубиње (између 60 и 130 км северно од Дубровника) – сазнам од наших обавештајних официра да су Павелићеве усташе, претходног дана, починиле неки злочин у једном селу (Пребиловци), и да ће, када се то прочује, околни Срби поново да се узнемире. Недостају ми речи да опишем оно што сам тамо затекао. У великој школској учионици затекао сам заклану учитељицу и 120 њених ученика! Ниједно дете није било старије од 12 година! Злочин је неумесна и наивна реч. То је превазилазило свако лудило! Многима су одсекли главе и поређали их по ђачким клупама. Из распорених утроба усташе су извукле црева и, као новогодишње врпце, растегли их испод плафона и ексерима укуцали у зидове! Рој мува и несношљив смрад нису дозвољавали да се ту дуже задржимо. Приметио сам начету врећу соли у ћошку и згрануто установио да су их клали полако, солећи им вратове! И таман кад смо одлазили, у задњој клупи се зачуло дечје кркљање. Пошаљем двојицу војника да виде шта је. Изнели су једног ђака, још је био у животу, дисао је са напола пресеченим гркљаном! Својим колима одвезем то јадно дете у нашу војну болницу, повратимо га свести и од њега сазнамо пуну истину о трагедији.

Масакр у Пребиловцима: Масакр у Пребиловцима су извршиле усташе између 6. и 11. августа 1941. под командом Ивана Јовановића званог Црни, над 826 од укупно 994 Срба села Пребиловци, углавном жена, деце и стараца.

Злочинци су најпре, на смену, силовали учитељицу Српкињу (име јој је Стана Арнаутовић) и онда је пред децом убили. Силовали су и девојчице од осам година. За све то време певао је силом доведени оркестар цигана и ударао у тамбуре! На вечну срамоту наше, римске цркве и један Божји човек, један жупник, у свему томе је учествовао! Дечак кога смо спасили брзо се опоравио. И чим је рана зарасла, нашом непажњом побегао је из болнице и отишао у своје село, да тражи родбину. Послали смо патролу за њим, али узалуд; нашли су га на прагу куће закланог! Од хиљаду и нешто душа у селу више нема никога! Истога дана, то смо открили касније, кад је извршен злочин у школи, усташе су похватале још 800 становника села Пребиловци и све их бацили у јаму или на животињски начин на путу до јаме побили…“ – написао је Лузано Мусолинију.

стана арнаут
Биста Стане Арнаут

Данас улаз у Културни и духовни центар Свети краљ Милутин краси биста учитељице Стане Арнаут. Бисту која је поклон селу од Удружења новинара из Новог Сада урадио је др Владимир Т. Јокановић.

Слава им.

Ј.Ћ, Курир

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.