500 година од Магелановог пута око света – Милиони и даље верују да је Земља равна плоча

Пре 500 година окончано је прво опловљавање око света, које је донело доказ да је Земља округла. За неке је тај догађај важнији од слетања на Месец, али неки и дан данас мисле да је Земља равна.

фернандо магелан
Реплика Викторије у музеју Nao Victoria, Пунта Аренас, Чиле / Фото: Wikipedia

И 500 година пошто су се остаци експедиције Фернанда Магелана вратили у Шпанију и донели доказ да је Земља округла, само у Бразилу више од 11 милиона људи верује да је Земља равна плоча. То, наиме, показује једно ново истраживање јавног мњења института „Датафолха“, преноси Дојче веле.

„Равноземљаши“ не верују Магелану

Неколико дана пошто се буде обележило тачно 500 година од краја експедиције која је доказала да је Земља округла, на шпанском острву Менорка одржава се конгрес шпанских „равноземљаша“. Интересовање за тај конгрес је толико, да су организатори били присиљени да потраже већу дворану, каже организаторка тог окупљања Марија Љомпарт.

Она и њени истомишљеници вероватно ће игнорисати државне свечаности у уторак, 6. септембра када шпански краљ Фелипе VI обележава 500 година од повратка „Викторије“, јединог од пет бродова који се, после трогодишње Одисеје вратио, у матичну луку Санлукар де Барамеда у Андалузији.

Већина од 239 морнара који су 1519. кренули према Индији у потрази за зачинима, нису се вратили живи. Међу њима је био и вођа експедиције Фернандо Магелан, Португалац који је пловио под шпанском заставом и по којем је назван и мореуз на крајњем југу америчког континента који води из Атлантског у Тихи океан.

Фернандо Магелан
Магелан–Елканово путовање. Викторија, један од оригиналних пет бродова, обишао је земаљску куглу, завршавајући путовање 16 месеци после смрти истраживача. / Фото: Wikipedia

До открића због бибера и цимета

„То путовање је, историјски гледано, важније од ступања човека на Месец. То откриће је тада практично променило све“, уверен је шпански вицеадмирал Хоркада Рубио из одбора за прославу годишњице обиласка планете Земље која се у Шпанији обележава под називом „Пет векова“.

Сличног је мишљења и Магеланов земљак, председник португалског парламента Аугусто Сантос Силва. Он прво опловљавање света назива „првом глобалном акцијом“.

Португалска круна, међутим, тада није била заинтересована за Магеланову експедицију на запад, јер је већ источном рутом према Индији (коју је открио португалски морепловац Васко де Гама) успоставила уносну трговину зачинима.

Фернандо Магелан
Фото: Wikimedia.org

Магелан оставио кости на Филипинима

По Магелану су названи пингвини, мореузи, сазвежђа и телескопи, али он сам није преживео пут око света. Погинуо је 1521. у борби с домороцима на Филипинима. Према причама, њега је отровном стрелицом лично убио поглавица Лапу-Лапу, којег на Филипинима данас славе као националног хероја.

Копија брода „Викторија“ може се данас обићи у луци у Санлукару де Барамеди. Поводом годишњице је чак и стриминг-сервис „Нетфликс“ продуцирао серију о „Експедицији која је променила свет“. Једно је готово сигурно: Љомпарт и њена равноземљашка екипа, сигурно неће гледати ту серију.

ДВ/ДПА

Наслов, опрема: Хронограф