Званично почео Европрајд, заставе испред Палате Србија, кума Прајда – Сајси Ем-Си

0

Испред Палате Србија, подизањем застава дугиних боја званично је почела манифестација Европрајд 2022. Београд је овогодишњи домаћин паневропске манифестације која ће трајати до недеље. Традиционална шетња, на чијем одржавању организатори инсистирају, заказана је за суботу.

европрајд
Фото: Н1

Један од организатора Европрајда Горан Милетић каже да су данас по први пут подигнуте заставе Европрајда испред Палате Србија, као и да то значи да део посла који се тиче институција треба да буде урађен што пре, да за њега нема одлагања и да не постоји ниједан разлог да примена закона не почне одмах. „Захтевамо од људи у овој згради и владиним институцијама да ураде свој део посла, а прва ствар је да буде усвојен закон о истополним партнерствима“, рекао је Милетић.

Марко Михаиловић у име организатора Прајда окупљенима је рекао да је пре три године, када су освојили лиценцу за Европрајд, маштао о овом дану и да је он требало да представља победу здравог разума, вредности, демократије поштовања правног поретка…“Мислио сам да ће то бити дан кад ћемо бити пресрећни успехом који смо направили, али то нису осећања која данас имам“, рекао је.

Додао је да се осећа посрамљено и да на овај дан који је требало да буде почетак величанствене недеље за наш град, „стојимо испред институције која није урадила довољно да заштити наша уставом загарантована права“.

„Треба да будемо срећни у борби која је веома тешка јер су ипак испливали људи који су показали солидарност“, рекао је Михаиловић и позвао све грађане да у суботу шетају за бољу земљу, за све нас… „Надам се да ће завршетком недеље из Србије отићи позитивна порука да су правда и здрав разум победили“.

Он је изразио наду да МУП у уторак неће забранити Прајд и да ће настати ново доба за поштовање живота у земљи.

„Неки ће тек схватити да смо на доброј страни историје“, каже.

Он је најавио да ће кума Прајда бити „савезница ЛГБТ заједнице више од 10 година, која је увек била без задршке уз њих“ – Ивана Рашић – Сајси Ем-Си.

Рашићева је истакла да јој је част да буде кума прајда и додала да се осећа тако већ 15 година.

„Последњих недеља смо сведоци колико је та тема поларизовала друштво“, рекла је Рашићева и додала да смо сада свесни колико је потребно да се Прајд одржи, те да он није само шетња, него – „едукација, едукација и едукација“.

Она је позвала све, осим на шетњу, и на разна културна дешавања у оквиру Недеље поноса. „Надам се да ће се убудуће атмосфера линча смањити за све будуће генерације и да ће долазак на Прајд бити најнормалнија ствар“, додала је.

Кристин Гарина, председница Европске асоцијације организатора прајдова, честитала је на отварању манифестације и рекла да је у питању најважнији Прајд у историји прајдова од 30 година. Она је поручила акитвистима да отпор на који су наишли у друштву само показује колико је важан Европрајд у Београду и Србији, као и да не потцењују стотине хиљада људи у Европи који су уз њих.

Отварању Недеље поноса присуствовала је Повереница за заштиту равноправности. Милетић је, одговарајући на питања новинара, рекао да би волео да ту буду и други високи званичници.

Он је истакао и да ће се маршута шетње знати данас или сутра.

Михаиловић је истакао и да се као геј мушкарац осећа пораженим што не постоје људи из институција да стану уз њих и оценио да после говора председника Вучића о ЛГБТ особи у својој породици, добро било да делима покаже да је уз ЛГБТ заједницу, а не само речима.

Кување жабе

европрајд
Фото: Vladan Vukosavljevic Facebook printscreen

Бивши министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић је на свом Фејсбук налогу прокоментарисао отварање Европрајда на следећи начин:

Дакле, ипак није отказан вишедневни Европрајд са много пратећих манифестација, него је, наводно, упитна само шетња у предвиђено време и на претенциозно одређеној траси. Делује као да ће и та шетња бити дозвољена, можда само уз извесну измену трасе.

Другим речима, неко се поиграва са прилично снажно израженом вољом скоро читавог друштва. Ко све ту, од званичника и разних институција световног и духовног карактера, глумата и игра различите улоге, брзо ћемо сазнати.

За сада ми не полази за руком да поверујем да ће народ опет бити преварен, заведен и анестезиран и да ће се читава ова непожељна, опасна и штетна циркуска провокација звана прајд, одржати на скоро исти начин како је и замишљена и најављена, уз можда нека козметичка и ситна тактичка прилагођавања околностима. То би, далеко било, значило да смо се од историјског народа постепено, коначно, претворили у овце. А зна се шта овцама следује…

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.