Порфирије о орденима СПЦ: Не значе ништа, сваки други мафијаш је добио (АУДИО)

Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка Српске православне цркве (СПЦ) доделила је орден Светог владике Мардарија лидеру радикала и осуђеном ратном злочинцу Војиславу Шешељу. Не тако давно, Патријарх Српске православне цркве Порфирије објаснио је студентима Православног-богословског факултета како „ордење не значи ништа и да је девалвирало“.

ордење
Фото: EPA-EFE Zsolt Szigetvary; Тара Радовановић, Танјуг

Како се наводи у саопштењу Српске радикалне странке, високо црквено одликовање је, у име владике Лонгина, доделио владика Иринеј који је поручио да му је „припао део части и пријатна дужност да у име преосвећеног владике Лонгина уручи овај дивни орден, направљен у име једнога дивног Божјег угодника, светитеља, нашег готово савременика, Светога брата Мардарија“.

Шешељ је рекао да му је велико задовољство и част да он „као недостојан“ прими ово виско црквено одликовање.

А како је о ордењу говорио Патријарх док је био Митрополит

„Ордење не значи ништа, ордење је толико девалвирало“, то је био део коментара актуелног Патријарха Српске православне цркве Порфирија на тему одликовања која дели СПЦ. Патријарх – тада само Митрополит загребачко-љубљански – ово је рекао студентима Богословског факултета 2019. године у разговору који се дотицао и актуелних проблема СПЦ, али и стања на Косову, политике…

Нова је имала увид у аудио снимак говора Патријарха, чији су делови и раније били доступни јавности. Снимак који смо чули почиње речима:

„…за то ко је добио орден, ко није добио орден, сваки други мафијаш у Србији је добио орден СПЦ-а. Ордење не значи ништа, ордење је толико девалвирало. Па, не, свако свог пајтоса у својој партији може… Неки баја и дао ми је лову да направим не знам ни ја шта, ево, орден тамо, дајте, знаш, да му дате, да би дао још више. Хиљаде људи је добило…“, жали се Порфирије будућим свештеницима, очигледно огорчен због политике према знамењима цркве, у којој, очигледно, и финансијска потпора има велику улогу.

„Наравно, има и људи који су заслужили и часно добили. Шта да радимо…“, каже он, одмах потом.

Будући патријарх потом прелази на тему која је очигледно била повод за његово резигнирано обраћање, а тиче се додела ордена председнику Александру Вучићу, управо те 2019. године.

„Али ја вам понављам, то је тема која јесте важна, која није небитна, као и тема доделе Вучићу. Ја сам водио, правио тај програм. Наша је замисао била – сат и 15 минута траје, говори само Патријарх на почетку и онда иде протокол. Међутим, дан-два пред почетак смо добили – ја нисам одлучивао, о нечему јесам, али по овом питању не – и добијам инпуте: Мораш да, биће то и то“, казао је Порфирије.

„Два дана пред то, шта сад да радим? Ајде, ставићемо, као где да кад да говори Патријарх, кад ово, да их ставимо на крај. Дан пре, ујутру – нека то буде на почетку“, испричао је студентима тадашњи Митрополит загребачко-љубљански.

Нова