Чарлс Бојкот, човек по коме је назван ненасилан отпор

Бојкот је организовни прекид рада или односа с неким или нечим у сврху протеста или притиска. Иако сви знају шта значи бојкот, мало ко зна ко је  био Чарлс Канингем Бојкот, по коме је ова реч названа.

чарлс бојкот
Чарлс Бојкот, карикатура

Чарлс Канингем Бојкот рођен је 12. марта 1832. године у селу Бург Сент Питер у Норфолку, Енглеска, а школовао се у Лондону. У својој раној младости, Чарлс је био заинтересован за војску, па је тако одлучио да се упише на Краљевску војну академију 1848. године. Наредне године, пошто није положио испит на крају разреда, избацили су га са академије, али му је његова породица 1850. године купила чин у 39. пешадијском пуку. Куповина чинова у британској војсци, искључиво у коњици и пешадији и то само до чина пуковника, била је пракса од 17. до 19. века.

Његов пук је пребачен у Белфаст, а касније у Даблин, где се Чарлс и оженио. Свој чин морао је да прода 1852. године, када се разболео, али је наставио да живи у Ирској. Пошто се пензионисао из војске, почео је да ради као агент Џона Криктона, трећег грофа од Ерне, који је поседовао више од 40.000 хектара земљишта у Ирској, од чега више од 2.000 у округу Мејо.

Гроф му је понудио земљу у близини места Нил и закуп фарме од преко 600 хектара, са добром кућом и двориштем, шталама, урушеним дворцем, два острва, сплавом и правом на лов, употребу ватреног оружја и риболов.

Чарлс Бојкот
Чарлс Канингем Бојкот

Бојкотова дужност била је да прикупља аренду од 35 других закупаца и да савесно брине о имању. После двадесет година живота у овом округу, он је себе већ сматрао староседеоцем.

Проблеми Чарлса Бојкота почели су 1879. године, када је економска криза изазвала пропаст ирске пољопривреде, због чега је стално претила глад. Ирски сељаци су се тада организовали и почели да захтевају мање закупнине. Они су, вођени заговорницима ирске самоуправе Чарлсом Стјуартом Парнелом и Мајклом Давитом формирали Ирску аграрну лигу и 1880. године рекли Бојкоту да мора да снизу цену закупнине за 25 одсто.

чарлс бојкот
Кућа Чарлса Бојкота на острву Анкил

Бојкот је одбио да смањи закупнину, али није очекивао да ће га ова одлука коштати свега што је створио претходних година. Огранак Аграрне лиге у округу Мејо захтевао је од Бојкотових радника да обуставе рад и да започну кампању изоловања Чарлса Бојкота од локалне заједнице.

Сељаци не само да су одбили да обрађују земљу грофа од Ерне, него су чак престали и да говоре с Чарлсом, да га послужују, у било ком облику или форми и на било који начин, а у цркви нико није желео ни да седне поред њега. Нико није хтео да ради за Бојкота, тако да су на крају многи усеви уништени.

Бојкот је био принуђен да напусти острво, осрамоћен, а његово презиме је тако постало епоним за поступак изоловања некога, у циљу изазивања промене, данас познат под називом „ненасилан отпор“.

Хронограф