Нови нацрт закона дозвољава упаде полиције у куће и станове без одлуке суда

Председник Адвокатске коморе Београда (АКБ) Момчило Булатовић изјавио је да Нацрт Закона о полицији доводи у питање поштовање основних људских права.

полиција
Фото: Pixabay

Булатовић је агенцији Бета казао да му није познато да у било којој демократској и правној држави полиција може да врши претрес стамбених просторија без налога суда.

„Ако је нацртом Закона о полицији предвиђено да полиција може без наредбе суда да врши претрес стамбених просторија, онда то доводи у питање поштовање основних људских права. Та одредба ограничава људска права и дезавуише суд као једину институцију која је до сада могла да да наредбу да се изврши претрес. Полиција има овлашћења да изврши преглед стана, али претрес је радња која се изводи по Закону о кривичном поступку“, рекао је Булатовић.

Према његовим речима, давање овлашћења полицији да без икакве контроле може да претреса станове и куће, „мора да забрине сваког грађанина Србије“.

На питање Бете, какве ће бити последице ако се усвоји закон који ће полицији дати неконтролисана овлашћења, Булатовић је казао да би то угрозило поступак доказивања релевантних чињеница у кривичном поступку и таква овлашћења била би подложна разним злоупотребама од стране полиције.

Председник Адвокатске коморе Београда Момчило Булатовић: Ако је нацртом Закона о полицији предвиђено да полиција може без наредбе суда да врши претрес стамбених просторија, онда то доводи у питање поштовање основних људских права

„Без одобрења суда не би се знало шта полиција тражи и начин на који би обавили претрес, а могли би да упадају у приватне просторије код год хоће. И до сада, са судским наредбама, било је пропуста које је полиција радила намерно или ненамерно, што је судовима стварало проблем због лоше прикупљених доказа“, нагласио је адвокат.

Булатовић каже да је „скептичан“ да ће на јавним расправама, које ће бити одржане у Београду, Новом Саду и Нишу, нацрт Закона о полицији бити промењен.

„Јавне расправе обично кратко трају и обаве се про форме без утицаја јавног мишљења. Ономе коме је у интересу, закон може да прогура у парламенту. Адвокатска комора Београда ће реаговати с циљем да се такав Закон о полицији не усвоји“, закључио је адвокат Момчило Булатовић.

Нацртом закона о полицији повећан је број досадашњих полицијских овлашћења. Предвиђено је да полицији буде дозвољено заустављање беспилотних летелица, али и да уђе у приватни посед без судског налога, што према актуелном закону није било дозвољено.

полиција
Фото: Pixabay

Нацртом закона предвиђено је да министар полиције добије дискреционо право да полицијском службенику прекине радни однос.

МУП Србије је одвојио за јавне расправе о нацрту закона о полицији 12 часова, и то у три термина у Новом Саду, Нишу и Београду, 21, 23. и 27. децембра.

Бета / Н1

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.