Света гора рекла НЕ Кијеву, али Вартоломеј ИПАК ВОДИ ДВОЈИЦУ ИГУМАНА

Према ексклузивним информацијама грчке новинске агенције Ромфеа, у пратњи Патријарха Вартоломеја на устоличењу лажног „новог украјинског предстојатеља“ Епифанија Думенка биће ватопедски игуман Јефрем и ксенофонтски игуман Алексије.

игуман јефрем
Нису званични изасланици Свете Горе: Ватопедски игуман Јефрем и игуман Ксенофонта Алексије

Према ексклузивним информацијама грчке новинске агенције Ромфеа, у пратњи Патријарха Вартоломеја на устоличењу лажног „новог украјинског предстојатеља“ Епифанија Думенка биће ватопедски игуман Јефрем и ксенофонтски игуман Алексије.

Игумани Јефрем и Алексије нису званични изасланици Свете Горе, јер како смо раније писали Света Гора је донела одлуку да не шаље своју званичну делегацију у Кијев.

Још 28. јануара грчки портал Ромфеа је објавио да је тога дана у Кареји одржана седница Свештене општине Свете Горе на којој је разматрано тзв. „украјинско питање“. Наиме, Свештена општина је примила позив Патријарха Вартоломеја да Света Гора пошаље званичну делегацију на устоличење поглавара новопроглашене Украјинске цркве.

Према незваничним информацијама седам манастира је гласало да се треба одазвати позиву, док је тринаест гласало против. Дакле, светогорци званично неће бити 3. фебруара у Кијеву на церемонији устоличења.

Уколико су информације тачне, ово светогорско НЕ Патријарху је озбиљан проблем за Цариград будући да се Света Гора сматра чуварем чистоте вере.

Ствари се у светском православљу истовремено и мрсе и распетљавају. Чак 13 светогорских манастира гласањем је одлучило да не учествује у интронизацији Епифанија Думенка за поглавара „Православне цркве Украјине“, упркос томе што је уједињавањем расколника ту „цркву“ створио цариградски патријарх Вартоломеј, којем је потчињен Атос.

Вартоломеј је тражио од светогораца да на „свечаности у Кијеву“ (3. фебруара) пошаљу своју делегацију. Тај предлог-захтев подржало је само седам манастира. Сви остали су одлучили да поводом црквеног спора у Украјини не стају ни на чију страну. А то значи: ни на Вартоломејеву.

Цариградској патријаршији и Вартоломеју неће бити по вољи ни свечаност у Москви поводом десетогодишњице доласка патријарха Кирила на чело Руске православне цркве.

На ту свечаност ће у главни град Русије стићи високе делегације из свих десет православних земаља.

Први је свој долазак најавио Јован X, патријарх Антиохијски и свег Истока. А Антиохијска патријаршија је у православљу „трећа по части“.

Јерусалимска и Александријска патријаршија засад су неутралне: неће имати представнике ни у Кијеву, ни у Москви. А и то је ударац Вартоломеју.

Обема патријаршијама је јасно да ће се ситуација у Украјини – и на религиозном плану – даље заоштравати.

Председник те земље Петар Порошенко јуче је потписао закон уперен против канонске Украјинске православне цркве која је повезана са Московском патријаршијом иако у оквирима РПЦ има пуну аутономију.

игуман јефрем
Зграда Свештене општине

Тај закон – иако је и у Украјини држава формално одвојена од цркве, као и црква од државе – даје право црквеним општинама да простим гласањима мењају јурисдикцију.

У суштини, даје се могућност верницима канонске УПЦ да се гласањем (двотрећинском већином) изјасне за прелазак под крило обједињене расколничке структуре под називом „Православна црква Украјине“. А да би се то и догодило – трудиће се агенти државне безбедности и екстремисти који већ годинама некажњено отимају цркве и манастире од УПЦ.

Светогорске стазе