КАЖУ ДА СЕ НА ЊЕГОВОМ ГРОБУ ДЕШАВАЈУ ЧУДА: Верници у манастиру Раковица траже исцелење

Патријарх Павле за народ је још за живота био ходајући светац, човек – љубав, скроман представник Цркве који нема ауто, телефон и вози се трамвајем…

патријарх павле

Преминуо је на данашњи дан пре 12 година, али и после упокојења остао је вечно присутан. На његов гроб у манастир Раковица верници долазе да се помоле за излечење јер верују да има исцелитељске моћи, а свештеник Григорије Марковић каже да је патријарх 12 година после смрти инспиративан за сваког појединца.

– Проповедао је о Божјој љубави према целом свету, гајио је врлински живот, који нам је изгледао као Небеска слава на човеку, својим животом је то сведочио – започео је причу свештеник храма Светог цара Константина и царице Јелене на Вождовцу у јутарњем програму Курир телевизије.

Многи долазе на његов гроб да се моле, у нади за излечењем, у жељи за потомством и решавањем проблема. Неким верницима су молитве заиста помогле, а било је и оних који су се излечили од најтежих болести.

Светац који хода

„Чула сам разне приче о исцелењу, то су за мене чуда. Многима су молитве патријарху Павлу помогле, он и јесте био чудо. Један дечко из Ресника био је парализован, био је и у болници, али како је дошао овде на гроб патријарха да се моли, он је проходао! Још увек тешко хода, али верује да му је он помогао“, прича нам једна верница.

патријарх павле

Каже да то није једино чудо, као и да је чула за 20 случајева исцелења.

„Павле је био светац који хода, заслужио је да и званично буде проглашен за свеца, заслужио је то још оног тренутка када је дошло пола милиона људи да му се поклони“, истиче она.

Молитве патријарху Павлу помогле су и Миланки Мартић из Кнежевца, која је чак и лично познавала патријарха Павла.

Неки поводом разних исцелења и сведочанстава о чудима са гроба патријарха Павла констатују да је вера занимљив феномен.

– Не можемо да споримо да се због вере дешавају чуда. Људи верују да је имао свети живот, да је био светац, па су се у складу са том вером и понашали. Народ је Црква, а сведочанство Цркве је оно што канонизује светитеље у православљу. Народ је био везан за патријарха због судбоносних и историјских дешавања у том моменту, а били су ратови, кризе, избеглиштва… Он је сам претходно био на тим просторима и некако је народ у патријарху Павлу, који је симбол Цркве, видео ослонац – кажу и додају да патријарх никада није причао са мржњом о неким народима јер је умео да се постави изнад верских и националних подела.

патријарх павле
Патријарх Павле на путу из Кијева у Софију

Свештеник Марковић додаје да је нашим просторима био потребан миротворац какав је био патријарх Павле.