Тесла у интервјуу из 1938: Жена је недостижан идеал кога ја нисам достојан

Да је објављен ових дана у домаћим медијима нема сумње био би пласиран као „ексклузиван“, међутим 25. августа 1938. дневни лист Време, скромно, али уз фотографију на средини насловне стране најављује разговор са „нашим највећим научником“ Николом Теслом.

никола тесла
Фото: Милош Ћорломановић, cropped photo

У тексту под насловом „У осамдесет трећој Никола Тесла спрема нова открића“, новинар најављује саговорника као човека који је остао веран науци и називајући га „највећим југословенским генијем“ истиче како живи „скромно, повучено“ на 22. спрату хотела Њујоркер у Њујорку.

– Све што сам до сада пронашао права су детињарија према ономе што сада радим – почео је разговор Тесла и образложио како је дошао до изума.

– Када сам још био младић у мом родном месту Смиљану, мајка ме је једном питала зашто су поједини пилићи крупнији, а други ситнији. Подједнако се хране, чак они мршавији више једу. Данас, после преко 60 година у стању сам да одговорим на питање моје мајке. Проучавао сам исхрану и рад органа за варење код живине. Дошао сам до закључка да поједине врсте претварају протеин целисходније, а неке слабије. Ту је, дакле, тежиште питања. И ја сам га решио. Пронашао сам начин који баш сада усавршавамо по коме ће живина бити много напреднија. То ће повећати приходе за преко 50 одсто. У Сједињеним Држава то износи преко 500 милиона долара годишње – рекао је Тесла.

Славни научник је у интервјуу за Време рекао како води рачуна о исхрани, а јутро пре разговора је, како је рекао, доручковао карфиол у соку од патлиџана. Међутим, који ред касније новинару Времена Тесла признаје да се није увек строго придржавао правила у исхрани. Нарочито када се ради о пићу.

– Недавно сам рекао једном америчком новинару да би се могло направити читаво једно мало језеро од количине алкохола коју сам у животу попио. Волео сам виски и старо добро вино. Данас више не пијем. Престао сам кад је дошла прохибиција – рекао је Тесла.

Кафу не пије, а цигаре је, каже, оставио давно.

– Као што видите све сам мане имао изузев једне: никада се нисам мешао са женскима.

– Значи да сте против жена?

никола тесла

– Не, напротив! Ја жену сматрам за узвишено створење. Недостижан идеал, кога ја нисам достојан – одговорио је Никола Тесла.

На питање колико сати дневно ради Тесла одговара да је „некада радио и по 20 часова“, те да тада није знао за умор. Сада, међутим, ради много мање.

Тесла је тада, а све се то може прочитати у овом интервјуу Времена, веровао у „међупланетарно летење“, али и у то да на другим планетама има живих бића. Присећа се и свог боравка у „Старом Крају“ 1892, када је посетио и Београд и разговарао са краљем Александром Обреновићем.

Планирао је те 1938. да се поново врати у Југославију.

– Како да не! Чекам да ми престану ови болови. Осим тога, желим да усавршим један нов авион, са којим ћу моћи да прелетим океан за три сата. Биће сасвим мали, могао бих ући кроз овај прозор – објаснио је Тесла.

У разговору који је, како пише аутор, трајао два сата Никола Тесла му се поверио да ради на још једном изуму који би могао женама које кубуре са вишком килограма да помогне да их се реше брзо и лако.

Новинар подсећа читаоце Времена како је Тесла прави полиглота који перфектно говори шест језика, а „разуме још десетак других“ и напомиње како је од научника „узгред сазнао“ како техника није једина његова љубав и да се као млад бавио литературом и једно време био чак и новинар.

– Знате, и ја сам хтео да постанем новинар. Брзо сам се разочарао. Најбоље моје чланке уредник је бацао у кош, а објављивао најгоре. Тако сам напустио тај позив. Можда је овако боље. Новинарство није ништа изгубило, а наука је ваљда нешто добила – рекао је Тесла, како би аутор текста рекао на крају „највећи Југословен у Америци и највећи Американац у свету“.

Целокупно издање може да се чита на линку Народне библиотеке.

Дневни лист Правда је 25. августа 1938. целу насловну страну посветио реакцији на потписивање споразума држава чланица Мале антанте са Мађарском.

Оптимистична реаговања стижу са свих страна, а о томе, како Правда преноси, пишу сви светски медији.

Иако није стигла до насловнице тога дана, вест да је крајем августа у планинским деловима око Љубљане пао снег заслужила је да се пласира врло високо – на другу страну издања за четвртак.

Целокупно издање може да се чита на линку Народне библиотеке.

Љиљана Буквић, Данас

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.