Решена мистерија скривене куће повезане с Петроварадинском тврђавом!

Недавно смо писали о „мистериозној кући“ на северу Новог Сада којој се не зна власник, а ни историја, и затражили од читалаца да проследе своје информације у вези с овим објектом, пише новосадски портал Градске инфо.

мистериозна кућа
Фото. Градска инфо

Тако је и било, а једини конкретан „траг“ дао нам је Ненад Шегуљев, фотограф који се у слободно време бави историјом, а највише Петроварадинском тврђавом.

Објекат који се налази на слици, усамљен и сакривен у дрвећу, веровали или не, повезан је управо са Петроварадинском тврђавом.

Према његовим речима, тврђава је својевремено, док је још била у војној употреби, имала пет барутана којима се зна локација. У питању су објекти у којима се производи и складишти барут.

Три су биле на бачкој, а две на сремској страни Дунава. На једној локацији некадашње барутане данас се налази аутолимарска радња, на другој је компанија која се бави производњом индустријских и моторних уља, на трећој Институт у Сремској Каменици, а на четвртој ресторан „Барутана“, назван према локацији.

Пета локација, једина која није претворена у нешто друго, јесте управо ова на фотографији.

Према јавно доступним подацима из катастра, власник овог поседа је Министарство одбране, што потврђује причу да је у питању објекат који је некада имао војну намену.

мистериозна кућа
Петроварадинска тврђава/Фото: Ивана Чучковић, приватна архива

Ипак, он се данас не користи у војне, нити било какве друге сврхе.

Број барутана ван оквира саме тврђаве није тачно дефинисан, а можемо претпоставити да су многе већ одавно срушене или су им промењене намене још у прошлом и претпрошлом веку.

Ова, коју смо ми фотографисали, још увек је сама у равници, сакривена у „шуми“, а шта ће са њом бити остаје да се види, наводи портал.

Градске инфо

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.