„Наш полно неутрални родитељу, који си на Небесима“: Свештеници би могли да престану да користе заменицу „Он“ за Бога и да избаце фразу „Оче наш“ из Молитве Господње.

Англиканска црква разматра иницијативу дела свог свештенства да престане да Бога назива „Он“ и да им дозволи да користе полно неутралне термине, уместо те заменице мушког рода.

англиканска црква
Крст на олтару англиканске цркве / Фото: Whitemay/Getty Images/iStockphoto

На томе већ раде, али није јасно ни да ли ће до промене доћи ни чиме ће заменити „Оче наш“.

Ускоро ће формирати посебну комисију за ово питање. Све евентуалне новине које би значиле уношење промена у литургијски језик мораће да одобри Генерални синод Цркве Енглеске.

Англиканска црква разматра иницијативу дела свог свештенства да престане да Бога назива „Он“ и да им дозволи да користе полно неутралне термине, уместо те заменице мушког рода.

Ово је објавио лондонски дневни лист The Guardian.

Епископ Личфилда, потпредседник литургијске комисије Англиканске цркве одговорне за то питање, др Мајкл Ипгрејв, открио је да се унутар ње већ неколико година баве „родним језиком у односу на Бога“.

„Имамо, заправо, две комисије које се тиме баве. После дијалога између њих, овог пролећа ће почети нови заједнички пројекат о родном језику за наша богослужења“, рекао је Ипгрејв.

На пролеће ће бити формирана јединствена комисија за ово питање.

Све евентуалне новине које би значиле уношење промена у литургијски језик мораће да одобри Генерални синод Цркве Енглеске.

англиканска црква
Фото: Shutterstock

Специфичности пројекта су још увек нејасне.

Још није јасно ни да ли ће до промена доћи, нити – шта ће заменити речи „Оче наш“ у централној хришћанској молитви за коју се наводи да је Исус рекао својим следбеницима да изговарају заједно из генерације у генерацију.

Прошлог лета се сазнало да ће Светска здравствена организација (СЗО) званично признати такозвани „трећи пол“.

Објавила је да ће ажурирати свој приручник за родну равноправност како би прогласила да „пол није ограничен само на мушкарце или жене“.

Washington Post / Daly Mail / Jungle Jurnalist