ЗЕМЉОТРЕС ПОГОДИО АЛБАНИЈУ Потрес се осетио и у Северној Македонији и Србији

Земљотрес јачине 3,9 степени Рихтера данас у 11.57 на подручју албанског града Елбасана, осетио се у Северној Македонији – у Преспи, Охриду и околини, јавила је агенција МИА.

земљотрес
Фото: Пиксабеј

Сеизмолошка опсерваторија у Скопљу је саопштила да је епицентар земљотреса био 130 километара југозападно од главног града Северне Македоније у области Елбасана, магнитуде три до четири по европској макросеизмичкој скали.

По Европско-медитеранском сеизмолошком центру, земљотрес је био на веома малој дубини од два километра, са епицентром 23 километра источно од Елбасана и 10 километара јужно-југоисточно од града Либражда.

Албански медији јавили су да је земљотрес јачине 4,1 степен Рихтерове скале погодио око поднева подручје Албаније са епицентром у селу Медка, седам километара удаљеном од Тиране.

земљотрес
Фото: EMSC / SCREENSHOT

Земљотрес се осетио на ширем епицентралном подручју, јавио је портал АБЦ њуз на албанском језику. За сада нема пријава о материјалној штети.

Иначе, пре неколико дана албански сеизмолог Едмонд Души изјавио је за овај портал да Албанија има сеизмичку активност после разорног земљотреса у Турској, али јој не прети опасност од јачих потреса, јер се, како је објаснио, не налази на истој тектонској плочи.

Земљотрес од 3,0 до 3,9 степени по Рихтеровој скали људи могу да осете, али веома ретко изазива штету. Годишње се у свету догоди више од 100.000 таквих земљотреса.

Нешто касније у току дана, у 18.05 часова земљотрес је регистрован у Краљеву, а увече у 20.36 у Лозници.