Нестварни снимци унутрашњости потопљене Ваљевске Грачанице (ВИДЕО)

Током 2016. године, због пуњења вештачког језера Стубо-Ровни, потопљена је црква Светог Архангела Михаила у селу Тубравић надомак Ваљева. Цркву познатију као Ваљевска Грачаница обишли су и снимили њену унутрашњост чланови Ронилачко спасилачког клуба „Борац“ из Чачка.

ваљевска грачаница

Вештачко језеро Ровни, између села Стубо и Ровни, у општини Ваљево, настало је преграђивањем реке Јабланице. Површина овог језера износи 10,4 километара квадратна, а највећа измерена дубина језера износи 67 метара.

Изградња језера и бране изазвала је бурне реакције у јавности, јер је између осталог потопљена црква Светог Архангела Михаила у селу Тубравић. Ова црква је позната као Ваљевска Грачаница, о којој први писани подаци потичу из 16. века, и опстала је све до 2016. године, када је потопљена пуњењем језера Ровни, највећег регионалног водопривредног система који служи за снабдевање водом Ваљева, Лазаревца, Лајковца, Уба и Мионице.

ваљевска грачаница
Фото: Фејсбук принскрин

Чланови Ронилачко – спасилачког клуба „Борац“ пре осам месеци су одлучили да зароне управо на локацији где је потопљена црква и остали су фасцинирани призорима на које су наишли. Како су били једни од ретких који су се усудили да зароне баш на тој локацији, својом камером су забележели екстеријер потопљене богомоље.

Недавно су рониоци одлучили да поново зароне до цркве и забележе изглед унутрашњости.

Уз снимак који су објавили на страници на Фејсбуку Ронилачко – спасилачког клуба „Борац“, рониоци су поделили своје утиске.

„После осам месеци, поново смо посетили цркву Светог Архангела Михаила, у народу познатију као Ваљевска Грачаница, али овог пута смо нашим камерама забележили унутражњост цркве. Као и претходних пута остали смо неми пред нестварним призорима потопљене светиње. Доле на око 18 метара дубине тишина, вода свега пет степени, сунчеви зраци који се пробијају кроз зеленкасту воду и Црква Светог Архангела Михаила.“

РТС

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.