Амерички амбасадор: Србија мора да реши питање Косова – ултимативно

Амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил изјавио је да је битно да се сви сложе око тога да Заједница српских општина мора да се формира, тим пре јер је предвиђена споразумом од пре 10 година.

кристофер хил
Фото: Милош Мишков, Бета

Хил је, на панелу „Будућност ЕУ и Западног Балкана“ на Копаоник бизнис форуму, указао да је то веома дуг период, истичући да споразуми морају да се поштују.

„Други разлог је тај што не морате да будете историчар или антрополог да знате да Срби живе на Косову вековима и имају право да одлучују о својој будућности. То је тест власти у Приштини да схвате шта мора да се реши да би испунили европске стандарде. Веома је важно да влада у Београду помогне Србима да буду успешни као заједница. Оптимиста сам да то може да се деси“, рекао је Хил.

Амерички амбасадор је оценио да је ЕУ најбоља ствар која се догодила Европи у последњих неколико векова.

„Постоје тешкоће, али треба се фокусирати на циљ. ЕУ је одговорна за решавање проблема и ван ЕУ. Често се замарамо говорећи о бирократији, али сви у Европи треба да теже чланству“, рекао је Хил.

Према његовим речима, Србија ће пре или касније постати чланица, чим испуни све потребно.

Хил је напоменуо да су поглавља и кластери тешки за разумевање, али и да ствари морају да се дешавају, а да је владавина права апсолутни услов за то.

„Јаке институције — покажите ми јаке институције и имаћете мање корупције и обрнуто. Ултимативно, Србија мора да има јаке политике и реши питање Косова, што је веома тешко“, рекао је Хил.

Он је навео да је присуствовао панелу на Копаонику посвећеном покојном премијеру Зорану Ђинђићу, додајући да је међу учесницима видео велику тугу код свих који су причали о њему.

„Слушали смо у документарном филму шта је причао о аспирацијама ка ЕУ. Мора да се крене напред, прошлост је прошлост. Не треба да се разговара само о проблемима, но и о могућностима“, казао је амерички амбасадор, пренео је Танјуг.

Зашто се Западу жури да баш сада реши питање Косова и Метохије била је једна од тема емисије Нови Спутњик поредак:

Танјуг / Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.