УМРО ЈЕДАН ОД НАЈУГЛЕДНИЈИХ АРХИМАНДРИТА У СПЦ: Стало срце оца Авакума

У Манастиру Лелић, у истоменом селу код Ваљева, у ком су мошти владике Николаја Велимировића, које је његово родно село, данас по подне, упокојио се архимандрит Авакум.

архимандрит авакум
Архимандрит Авакум/Фото: Youtube printscreen

У Манастиру Лелић, у истоменом селу код Ваљева, у коме су мошти владике Николаја Велимировића, које је његово родно село, данас по подне, упокојио се архимандрит Авакум (Ђукановић), у 86-ој години живота, један од најугледнијих игумана Српске православне цркве.

У Манастир Пустиња, код Ваљева, дошао је 1960. године, да би, годину дана касније, са архимандритом Антонијем Ђурђевићем отишао у Манастир Троношу, код Лознице, задужбину Немањића из средњег века, коју су подигли, практично, из пепела. У тој богомољи је службовао све до 2001. године, када га је, „по потреби службе“ тадашњи епископ шабачко-ваљевски Лаврентије преместио у Лелић за игумана те богомоље на чијем је челу био до данас, вредно је градећи, са братством и верујућим људима тог дела Србије.

-Велика је жалост и туга настала када је наш архимандит Авакум отишао из Троноше, јер га је народ Јадра буквално обожавао и као личност и као духовника – каже Милорад Чотрић, верник из села Тршића, један од „армије“ његових вишедеценијских поштовалаца. Имао је осећај за сваког верника, за сваку његову муку, проблем и невољу, а, исто тако, радовао се сваком нашем успеху.

Архимандрит Лазар Кршић, духовник Манастора Тавна, код Бијељине, каже да је реч о „мученику, доброј души и монаху старог кова, који је оставио иза себе сјајан печат делања и на „њиви Господњој“ и међу људима“.

– Сама је била воља Божја да дође у Лелић, као велики поштовалац владике Николаја – каже протођакон др Љубомир Ранковић. – Са њим на челу, и монаштвом које га је верно и марљиво пратило, допринео је ваксрсу ове богомоље у том „Божјем селу“. Ето. Божја воља је и била да се упокоји на Васкрс, мирно, онако како је живео и делао ношен само позитивним делима и мислима.

У Лелић је одмах стигао протођакон Стојадин Павловић, директор Патријаршијске управе СПЦ, још један истински поштовалац његовог дела, који каже да ће „Авакум остати у трајном сећању и најлепшим успоменама, јер је сав свој живот, и сваки атом, посветио својој вери, коју је понео од куће из села Стубо, код Ваљева, где је рођен.

В. Митрић, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.