Захарова: Нећемо одустати од подршке српском народу, то нам је у крви – Бомбардовање СРЈ вечна срамота НАТО-а

Русија ће увек наставити да подржава српски народ, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

марија захарова
Марија Захарова/Фото: Pinterest

По њеним речима, Русија је кроз историју Србији увек пружала руку помоћи, чак и у тешким ситуацијама, односно и када је Русија била на ивици и када се и сама борила за свој опстанак. Баш као и тада, Москва ће и сада наставити да помаже Србији, поручила је Захарова.

„Када ми то нисмо пружили подршку и држави и народу Србије, зар је то икада био случај? Чак и онда када је нама самима било веома тешко, чак и онда када смо се и ми сами борили за опстанак, увек смо пружали руку помоћи, и од душе и од срца, без обзира на околности. Шта мислите, да ли ћемо сада одустати од овог нашег историјског става подршке српском народу? Не, нећемо одустати, јер је то у нашој крви, у нашој души“, казала је Захарова на недељном брифингу, одговарајући на питање новинара РТ Балкан.

Како је додала, најбитније је да без обзира на историјске чињенице и „велики број некада чудних политичких изјава различитих функционера“, руска страна зна да српски народ веома цени њен став.

„Они веома добро осећају народ наше земље. Заједно смо прошли кроз велики број искушења, заједно смо се борили против доста тога, као што и данас настављамо да радимо. За нас тај став није само принципијелан, него је утемељен на историјским чињеницама. Политичка конјунктура, као што знате, она заиста постоји и у другим земљама, али неке ствари су за нас принципијелне и не могу бити заборављене нити се могу тумачити другачије него што би требало“, поручила је она.

Порука из Москве: Бомбардовање Југославије – срамота НАТО која се не може опрати

марија захарова
Фото: Дарко Дозет

Сутра у Русији, па и у целом свету сви који знају историју, ко извлачи правилне закључке, сетиће се трагичног датума – 24. марта 1999. године, када је почела агресија НАТО-а која је донела много туге, страдања српском народу, а самој Алијанси срамоту ратних злочина који се не могу опрати, рекла је Марија Захарова на недељном брифингу.

„САД и њихови савезници су варварски бомбардовали суверену Југославију. Под циничним изговором хуманитарне интервенције 78 дана авијација и флота НАТО-а су бомбардовали цивилне градове, уништавали цивилну инфраструктуру, стамбене квартове, болнице, школе, мостове, путнички транспорт, колоне избеглица. Било је испаљено више од 2.000 ракета, бачено 14.000 бомби и друге муниције, између осталог и оне која садржи осиромашени уранијум. Исти тај који Британија сматра својим стандардом“, истакла је она.

Тај осиромашени уранијум који је био бачен на Југославију заразио је велику територију, довео до великог раста болести међу становништвом, па и међу страним војницима на Косову.

„Такозвани западни миротворци нису никога штедели, од њихових руку погинуло је на стотине припадника снага безбедности, више од 2.000 цивила, укључујући 88 деце“, истакла је она.

„Оцена не може бити другачија: Извршен је акт агресије, погажени су принципи међународног права, проглашено је безакоње законом. При том, када и где треба употребити силу само Вашингтон може да одлучи. Он претендује на улогу највише инстанце супротно свим законским и моралним основама, осим дрскости, грубости и апсолутне некажњивости“, истакла је портпаролка МИП-а.

Ипак, како тврди Захарова, Запад још није у потпуности схватио све последице ове агресије по међународну и европску архитектуру безбедности.

„Тамо су убеђени (или се бар праве) да су се током НАТО агресије на Србију борили за слободу и демократију, покушавајући да учине услугу човечанству, а заправо су довели до великог броја људских жртава и масовног уништења, за које још нико није одговарао. Нико није одговарао за очевидне злочине“, истакла је она.

После 1999. године НАТО је постао саучесник у злочинима. Врх цинизма било је недавно саопштење Лондона да су спремни да испоруче кијевском режиму муницију са осиромашеним уранијумом.

„Уколико ова муниција буде искоришћена, то ће довести до загађења воде, земљишта, а народ ће се деценијама тровати. За почетак, Лондон је могао на себи, на острву, да испроба ово оружје које је увек користио (имају могућност за то) и осети читав спектар његових смртоносних последица“, истакла је дипломата.

Спутњик