ЧУДАН ДЕТАЉ ИЗ ЖИВОТА СРПСКОГ ГЕНИЈА: Тесла је јео само двапут дневно али никада из округлих тањира, а имао је и разлог за то

Као свештенички син постио је целог живота па је до краја живота носио исти конфекцијски број одела

никола тесла
Фото: Милош Ћорломановић, cropped photo

Пре 165 година, 10. јула, рођен је Никола Тесла. За више од века и по, готово све приче о њему су испричане. Зато овог 10. јула, на једног од највећих научника свих времена, гледамо из другог угла, кулинарског.

Дуже од две деценије Милијан Стојанић, инспирисан Тесла признањима за гастрономију, бавио се истраживањем јеловника најумнијег инжењера српског порекла, кроз његов пут у Европи и Америци.

„Млеко, млечне прерађевине, сиреви, то никада није изостајало и то је највише конзумирао Никола Тесла, и све остало и биљног и животињског порекла. Јео је он јагњетину, поготово ту јагњетину, за коју је волео да му кувари у Америци спремају“, рекао је Стојанић за РТС.

Међутим, месо је избацио потпуно из исхране у 65. години, због проблема са простатом, када се преоријентисао на вегетаријански јеловник, уз разне комбинације са целером.

„Оно што је њега носило кроз живот јесу ти млечни производи, млечне прерађевине, мед, понеки коњак, односно виски, мало вина, али све са мером. Значи Никола Тесла је јео два пута дневно, било да је био у Смиљану, у Европи, у Америци. И оно што је Тесла говорио свима – Немојте се преједати и немојте журити на онај свет“, додаје Стојанић.

Никола Тесла/ Фото: Wikipedia

Тесла никада није јео из округлих тањира.

„Никола Тесла, када је био мали није умео да пише и црта десном руком, него је све то радио левом руком и врло тешко је правио кругове, онда када су учитељица или наставник тражили од њега и он је то буквално омрзао“, каже Стојанић.

Одрастајући као дете православног свештеника, чувени истраживач придржавао се и навика које је стекао у детињству. Уз све специфичности око исхране, Никола Тесла је целог живота и постио. Тако да је до краја живота носио исти конфекцијски број.

Предраг Стојковић, РТС / Курир.рс