Сат од 7.000 евра, брилијанти, виле на Менхетну! Титова милионска имовина се продаје и после 43 године

Златни ручни сат, брилијантни прстен, виле, станови на Менхетну. Имовину Јосипа Броза Тита, чије се власништво преплиће са власништвом државе којом је председавао, чине најличније ствари, поклони које је добијао, али и скупоцени намештај, аутомобили, јахте и куће, који достижу цене од више милиона долара.

титова имовина
Бивше републике СФРЈ зарадиле милионе продајући Титову имовину /Фото: SCREENSHOT GOOGLE STREETVIEW, Профимедиа / Рингиер

Већина тих ствари после Титове смрти је заведена као имовина Федерације, а данас њене државе наследнице полако „крцкају“ богатсво које им је после распада СФРЈ припало.

Тако је, рецимо, пре неколико година продат стан на Менхетну у Њујорку и то за 12,1 милион долара, као и бивша резиденција СФРЈ у истом граду прошле године. За шестособни дуплекс, у Србији би требало да буде исплаћено око 3,2 милиона, колико је отишло на плаћање трошкова протеклих 26 година, као и 39,5 одсто нето прихода, односно нешто мање од 3,5 милиона долара. За тај дуплекс на Менхетну, према писању америчких медија, био је заинтересован познати холивудски глумац Џек Николсон, као и први комшија Мајк Волас, некадашњи водитељ емисије ТВ Си-Би-Ес „60 минута“.

После продаје Титовог резиденцијалног стана на Менхетну, договорена је и заједничка продаја још једног дипломатског објекта бивше Југославије у иностранству – амбасаде и резиденције у Токију, за које ће земље наследнице добити 14,7 милиона евра. Од те своте Србија је добила 5,8 милиона евра.

Нису само куће и станови скупи

Златни ручни сат „Патек Филип“ (Patek Philippe) из 1950. године, са потписом Јосипа Броза Тита, продат је на Интернет аукцији по цени од 7.600 евра, а купац је колекционар из Београда. Тај сат, опточен 18-каратним златом, Тито је скинуо са руке и поклонио једном официру државне безбедности, чија породица га је сада продала.

Брилијантни прстен који је био Титов заштитни знак, наводно је купио загребачки колекционар после Титове смрти. Како се сматра, издвојио је педесет хиљада тадашњих марака и џип „гранд чироки“, али је прстен претрпео преправке, па је четвртасти брилијант преобликован у округли, а по ободу су му додати ситнији дијаманти.

Чувени брод „Галеб“ којим је Тито опловио свет је коришћен у различите сврхе, а на крају га је на лицитацији купио град Ријека за 150.000 долара.

титова имовина
Вредност аутомобила, јахти, некретнина… мери се милионима / Фото: Профимедиа, Shutterstock, РАС Србија

Пре пар година је поновљен и јавни позив за продају јахте „Јадранка“, која је за потребе председника СФРЈ изграђена 1977. године, у Хрватској. Она још увек није нашла купца, а нова цена износи 50.000, уместо досадашњих 80.000 евра.

Такође, на продају је стављен и Мерцедес Бенз 600 модел „Pullman Landauleta“, аутомобил који је у своје време важио за врхунац луксуза у вожњи коју је новац могао да купи. Међу купцима једног од само девет примерака у свету био је и Јосип Броз Тито, а тај аутомобил сада се продаје за 2,5 милиона фунти.

Због Брозове пријатељске дипломатије и поклона које је добијао од лидера држава, постоје и многи други објекти по свету до којих је продцедурално тешко доћи, а чија вредност може бити веома велика.

Блиц