МИСТЕРИЈА ЧОВЕКА ИЗ „ПАРАЛЕЛНОГ УНИВЕРЗУМА“ Стигао је 1954. из непостојеће земље, а сада је коначно ОТКРИВЕНА ИСТИНА (ВИДЕО)

Био је топао летњи дан тог јула 1954. кад је један бизнисмен, који је изгледао као и било који други путник, стигао на аеродром “Ханеда” у Токију.

паралелни универзум
Фото: Јан Тихонов, Спутњик / Профимедиа / Тареоки / Рингиер

Али, исти тај човек је свега неколико минута касније узроковао праву пометњу, и то ону егзистенцијалног типа. Након што су му чекирали пасош, власти су откриле да он долази из непостојеће земље зване Тауред.

Али, документа су деловала легитимно. Његов пасош је имао печат земаља које је претходно посетио, укључујући Јапан. Човек је рекао да се његова земља налази у Европи, у подручју између Француске и Шпаније, чак је показао Тауред на мапи.

„Нестао из хотелске собе“

Али, за јапанске власти – као и за све остале бар у овом универзуму – његова земља је Кнежевина Андора. Човек се збунио, разбеснео, тврдио је да Тауред постоји више од 1.000 година. Јапанци нису знали шта да раде. Након испитивања одлучили су да га сместе у локални хотел док не реше ситуацију.

Човекова соба, која је била на једном од виших спратова, била је закључана, под стражом, и није имала терасу. Упркос оваквом обезбеђењу он је до јутра нестао без трага – или тако каже прича.

“Човек из Тауреда” постала је једна од најпознатијих урбаних легенди модерне историје о алтернативним или паралелним универзумима. Прича је адаптирана у књиге и омиљена је тема на “ТикТоку” и “Јутјубу” за теоретичаре завере, али и кориснике који су просто радознали.

Али, истина иза ове легенде и даље је била непозната. Јаху њуз пише да је ово можда било намерно јер је одржавање неке мистерије живом на крају крајева “забавно”. Али, са друге стране, ни сами извештаји о инциденту нису увек доследни па је могуће да су они који преносе причу о “човеку из Тауреда” били потпуно неупућени у стварно порекло мита.

Лажни пасош и фалсификовани чекови

Док је прича постала сензација (која и даље живи), она потиче од стварног инцидента, према тадашњим извештајима. Нажалост, у питању нису алтернативни универзуми већ прости случај преваре.

Пре свега, година је била 1959. а не 1954. Човек – идентификован као Џон Ален Кучар Зегрус путовао је са својим лажним пасошем неко време, успевајући некако да превари граничне службе других земаља. Његова схема окончала се у Јапану, где је у априлу 1960. оптужен за илегални улазак и превару, кад је имао 36 година.

Зегрус је наводно путовао у Јапан из Тајпеја са својом женом, Јужнокорејком. Ухапшен је кад је уновчио фалсификоване чекове да покрије трошкове боравка у земљи, према Снопес.ком који проверава чињенице.

Паралелни универзум
„Човек из Тауреда“ путовао је у више земаља док није дошао у Јапан (илустрација) / Фото: VALERY HACHE / AFP / PROFIMEDIA

Туарег из Алжира?

Суд у Токију осудио је Зегруса на годину дана затвора. Од тада је случај кренуо да поприма мрачан тон. Након што му је изречена пресуда, Зегрус је устао, пререзао себи руке са комадом разбијеног стакла који је држао сакривен у устима.

– Убићу се! – повикао је.

Хитно је превезен у оближњу болницу и то је место на којем се завршавају извештаји о његовом случају. Произилази да је он на крају одслужио казну, али ко је он заиста био и одакле је дошао остаје мистерија. Његова супруга, тада 30-годишњакиња, наводно је враћена у Јужну Кореју. Није познато шта је било даље са њом.

Неки верују да је Зегрус дошао из Алжира, због његовог помињања места Таманрасет, за који је тврдио да је престоница Тауреда “јужно од Сахаре”, те Тауреда – за који се сматрало да је погрешно написана верзија речи Туарег. Таманрасет је назив алжирске провинције док је Туарег етничка исламска група која живи у Сахари, укључујући јужни Алжир.

Милијана Милкшић, Блиц