ТУЖИЋЕМО Министарство културе и информисања!

Поводом објављивања резултата конкурса Министарства културе и информисања обраћамо се јавности и најављујемо:

министарство културе
Екипа „Зелене патроле“ на Увцу са грађанима.

Тужићемо Министарство културе и информисања за нарушавање угледа – и нашег и њиховог због начина одлучивања и дисквалификације појединих организација (као што је Војвођанска зелена иницијатива) кроз коментаре које су јавно објавили на свом сајту приликом оправдавања своје срамотне одлуке да не доделе средства за суфинансирање пројекта Документарни тв серијал „Зелена патрола на делу“.

Захтевамо да се објаве имена чланова комисија које одлучују о финансирању и избору пројеката на конкурсима Министарства културе и информисања, како би јавност видела које то новинарске „величине“ одлучују да борба против корупције у области заштите животне средине није од општег значаја!?

С обзиром на то да је ово Решење о додели средстава за финансирање пројеката у области јавног информисања јавни документ, Војвођанска зелена иницијатива ће тужити Министарство културе и информисања за нарушавање угледа у Образложењу Решења, односно због начина на који образлажу зашто нису додељена средства за финансирање пројекта Документарни тв серијал „Зелена патрола на делу“. Довољно је од Министарства што су нам ускратили подршку, а недопустиво је да нас  још и дисквалификују кроз образложење!

министарство културе
У Прахову

Цитирамо Образложење Решења Министарства културе и информисања:

„Комисија констатује да је документација комплетна:

Документација подносиоца је комплетна и пристигла је у траженом року. Укупна вредност пројекта је 4.350.000,00 динара. Подносилац је предложио суфинансирање пројекта у износу од 1.912.000,00 динара, што не прелази 50% вредности пројекта, нити износе утврђене јавним позивом којим је расписан Конкурс“.

Кад већ не могу да елиминишу пројекат из процедуралних разлога следи појашњење разлога за одбијање суфинансирања пројекта:

„Пројекат се односи на борбу против корупције у области заштите животне средине. Опис активности није у складу са планом реализације. Пројекат није од општег значаја и више се односи на стручне органе и институције, него на грађане“.

министарство културе
Са грађанима у Дунавском парку

Разлози због којих ћемо тужити Министарство су следећи:

У позиву за конкурисање стоје области које ће се финансирати и међу њима је и борба против корупције и заштита животне средине! А нама је то замерка и због тога неће суфинансирати пројекат! Борба против корупције и заштита животне средине нису од општег значаја! – пише Министарство културе и информисања, без обзира што се пројекат снима и емитује на територији Републике Србије. Доказ: снимљене емисије и списак ТВ, које емитују серијал.

Написати да активности нису усклађене са планом реализације је неистина! Серијал се снима од 2010. године и до сада је снимљено и ажурирано више од 100 полусатних емисија, које су се емитовале на:ТВ Б92 инфо, ТВ Војводини и више од 100 локалних, регионалних и страних ТВ. Серијал се преводи на мађарски, шпански и енглески,језик. Напомињем да са свим ТВ имамо потписане Уговоре о емитовању у редовним терминима: премијерно и неколико реприза недељно. Како можемо девет година испоручивати сваког месеца једну нову и 3 или 4 ажуриране емисије, ако нисмо у стању да ускладимо активности с планом реализације!?

министарство културе
Признање за најбољи серијал на Фестивалу живог света и заштите животне средине, Калкута, Индија

Чланови комисије ће се променити – кад тад – али њихова негативна, нетачна, злонамерна констатација ће остати!

Тражимо да нам се Министарство културе и информисања јавно извини! И да из образложења избрише нетачну и срамотну констатацију да се пројекат Документарни тв серијал „Зелена патрола на делу“ више односи на стручне органе и институције, него на грађане – што је апсолутна неистина!

Јер:

– Документарни тв серијал „Зелена патрола на делу“ се искључиво снима на пријаве грађана из локалних средина, којима је нарушено здравље и квалитет живота због загађења које производе тзв Инвеститори. Добили смо више од хиљаду пријава корупције која има за последицу уништавање животне средине и квалитета живота грађана!

– Серијал омогућава грађанима да пријаве проблеме, којима су у локалним срединама изложени на милост и немилост бахатим доносиоцима одлука и тзв. инвеститора, и да изнесу проблеме корупције у животној средини јавно, ради бржег и квалитетнијег решавања проблема.

Ако погледате називе емисија видећете да су у њиховим називима места у којима смо снимали: Чучуге, Темска, Уб, Горња Рогатица, Бродарево, Палић, Турија, Ивање…

Линк према Youtube каналу Војвођанске зелене иницијативе наћи ћете овде.

Ако погледате било коју емисију видећете да се око 80% садржаја односи на грађане а преостали део на институције и стручне органе, ради документовања изјава и тврдњи саговорника/грађана.

министарство културе
У Сјеници са грађанима

– И коначно, можда најважније: Тужићемо их зато што нарушавају свој углед и кредибилитет и умањују вредност пројеката и организација којима су доделили средства!

Јер је важно и ко додељује средства! Мора се престати са нарушавањем угледа и кредибилитета Министарства!

Ако је некредибилан суфинансијер то такође нарушава и углед корисника средстава!

Образложење које је Министарство дало за одбијање пројекта Документарни тв серијал „Зелена патрола на делу“ је нанело несагледиву штету угледу Војвођанске зелене иницијативе!

Најмањи је проблем што нисмо добили средства за суфинансирање пројекта. Ми смо од Министарства добили увреду и дисквалификацију – и то ће заувек остати забележено.

Пројекат је добио најзначајнија новинарска признања и признања за документарни филм и репортажу у Србији и свету!

министарство културе
Златна буклија за продукцију

Колико треба бити несвестан па пројекат одбити зато што се бави борбом против корупције у области заштите животне средине?

У тужби ћемо се позвати на следећи документ.

Захтевамо од Министарства да из овог документа уклони нетачну и срамотну дисквалификацију! Ако не знају шта да напишу нека у образложењу пише:

„Ми не схватамо значај борбе против корупције у области заштите животне средине“ или евентуано: „Нема корупције у Републици Србији, па према томе нема потребе за оваквим пројектом!“

Молимо да се и овај текст сматра прилогом који ће допринети објективнијем и потпунијем информисању у Републици Србији.

министарство културе
Са грађанима на Каменој гори

Председник Војвођанске зелене иницијативе Ружа Хелаћ