Зеленски тражио од Вучића да уведе санкције Русији и још неколико „ситница“

Председник Србије Александар Вучић данас се у оквиру другог самита Европске политичке заједнице, непосредно после заједничке фотографије учесника, задржао у неформалном разговору с председником Украјине Володимиром Зеленским.

зеленски
Руковање / Фото: Танјуг / АП, Вадим Гирда

Како је јавила репортерка ФоНета, Вучић је пришао Зеленском који је стајао са македонским премијером Димитром Ковачевским, председником Црне Горе Јаковом Милатовићем и премијером Луксембурга Бетелом Гзавијером.

Вучић се руковао са Зеленским с којим је разговарао на повратку у замак Мими, у којем се одржава Самит, чија је главна тема „безбедност Европе у контексту руске агресије“.

– Имали смо коректан разговор, али одлуку о санкцијама доносе грађани Србије, преко свог руководства, и ми смо своју одлуку донели у марту 2022. године, и дали своју позицију. И никада не можете једним разговором да мењате своју позицију. Србија има своју политику, Србија је самостална и независна земља, и Србија поштује своје интересе – рекао је он.

Вучић није рекао да ли је Зеленски замерио на принципијелној политици Србије по питању увођења санкција Русији.

– Увек постављате питање као да ми некоме морамо да се правдамо. Зашто, зато што водимо своју политику у интересу своје земље? Наставићемо то да радимо – казао је Вучић.

Међутим, како наша редакција незванично сазнаје, Зеленски је тражио од Вучића да Србија уведе санкције Русији, да Србија не увози руски гас, као и да авиони Air Serbia не лете до пет руских градова.

На отварању самита европски лидери су рекли да је много тога у улогу када је Русија у питању, наводећи да Русија представља претњу по своје суседне европске земље.

Неколико пута су говорници истицали да је Русија имала територијалне претензије ка Молдавији.

У фокусу Самита био је председник Украјине Володимир Зеленски, који је први стигао и позвао на јединство Европе. Он је истакао да свака земља која се граничи са Русијом мора да буде део НАТО и Европске уније.

У изјавама новинарима пред почетак Самита тема су биле и тензије на северу Косова, а општа порука био је позив обема странама на смиривање ситуације.

Вучић је саопштио да је у Кишињеву разговарао са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен и рекао да деле исту посвећеност заједничкој будућности, миру и стабилности, а разговарао је и с председником владе Шпаније Педром Санчесом.

Он је на Инстаграму објавио фотографију са састанка на маргинама Самита Европске политичке заједнице са званичницом ЕК, с председником Холандије Марком Рутеом и с председником владе Албаније Едијем Рамом поред које је написао да се Фон дер Лајен захвалио за све што ради.

„Захвалан сам председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен на свему што ради у циљу повезивања земаља региона, као и придруживања Западног Балкана ЕУ, као и на томе што делимо исту посвећеност заједничкој будућности, миру и стабилности“, написао је председник.

Вучић је раније данас саопштио да је у Молдавији разговарао са лидерима Холандије, Луксембурга, Аустрије, Албаније, Грчке, Црне Горе, Северне Македоније и српском чланицом Председништва Босне и Херцеговине најављујући састанке и са француским и немачким званичницима.