УХАПШЕН ТРАМП – Америчка демократија на делу!

Америчке власти су ухапсиле бившег америчког председника Доналда Трампа када је ушао у суд у Мајамију, где се суочава са федералним оптужбама да је противзаконито сачувао поверљива документа када је напустио Белу кућу.

доналд трамп
Фото: AFP via Getty Images

Доналду Трампу ће током поступка у суду у Мајамију бити узети отисци прстију и он ће се изјаснити о кривици, док ће судија донети одлуку о условима његовог пуштања на слободу, преноси Си-Ен-Ен.

Против Трамповог сарадника Волта Науте такође је подигнута оптужница због опструисања владиних напора да преузме документа.

Трамп, који тврди да је невин, први је бивши председник против којег је подигнута федерална оптужница.

Оптужница има 37 тачака и укључује оптужбе за неовлашћено задржавање поверљивих докумената и заверу ради ометања правде након што је бивши председник САД напустио Белу кућу 2021. године. Трамп је кутије са поверљивим документима чувао на више места у својој резиденцији на Флориди.

доналд трамп

Трамп је изјавио да је федерална оптужница која је објављена против њега „смешна“ и „неоснована“ и да представља покушај да се угрозе његове шансе да поново буде изабран за председника САД 2024. године.

Ово је други пут за два месеца да је Трамп оптужен за кривична дела. Против бившег председника је у Њујорку подигнута оптужница у вези са исплаћивањем новца једној порно глумици, током председничке кампање 2016. године, како би ћутала о наводној афери.