Бања најближа Београду: Лековита вода и чудотворно блато познати у читавом свету

На обронцима Дивчибара и Сувобора природа није штедела на издашности лековитих извора, а за сада најбоље искоришћен у лековите сврхе свакако је онај у бањи Врујци, за чију делотворност се везују чак и многе легенде.

бања врујци
Фото: Рина

Према предањима која су се преносила са колена на колено, када је овим просторима пролазио јунак Милан Топлица, оставио је свог изнемоглог коња баш у том крају, јер није могао даље. Животиња је, како су испричали стари, остала да лежи у блату, али након одређеног времена коњ је сустигао Милана Топлицу јер је пио лековиту воду са извора и ваљао се у блату за које се исто сматра да је чудотворно.

„Оно што бању Врујци дефинитивно издваја од осталих јесте да је најближа Београду и да је позната по својим термоминералним изворима и блату. То лековито блато потпомаже лечењу реуматских обољења, али надалеко се чуло и да бања лечи од других обољења као што су нервне, гинеколошке и разне друге болести“, кажу за Рину у Туристичкој организацији Мионица.

Међутим, туристи који дођу у ову оазу мира могу уживати у многобројним другим могућностима. У самој бањи налазе се приватни и хотелски смештај, ресторан и рехабилитациони центар. Највећи број смештајних капацитета општине Мионица, тачније 98 одсто смештен је управо у бањи Врујци.

„У оквиру ова два комплекса налази се аква-парк са лековитим блатом који је доступан посетиоцима, а свима онима којима је то потребно на располагању је и стручно особље које едукује посетиоце како се оно користи на прави начин али и с обзиром на то да се блато налази и у самом кориту реке Топлице, ко добро познаје овај крај може блато користити директно из реке“, додају у локалној ТО.

бања врујци
Фото: Рина

Током летње сезоне овде се одржавају разне манифестације које привлаче огроман број посетилаца, али исто тако и организују разни излети који туристима употпуњавају сам боравак у бањи Врујци. Ко год посети овај крај незаобилазна рута је родна кућа Живојина Мишића, Рибничка пећина, Музеј камена и Кућа чаја.

РИНА