Коначно ћемо сазнати како ИЗГЛЕДАЈУ ЛИЦА УЗИДАНИХ У ЋЕЛЕ КУЛУ: Тим научника ради на реконструкцији лобања погинулих бораца из Првог српског устанка

Лобање зазидане у чувену Ћеле кулу у Нишу добиће своје лице. Ове лобање припадале су погинулим борцима Првог српског устанка против Турака почетком 19. века, а сада, више од 200 година касније, научници реконструишу њихове ликове.

лобање
Ћеле-кула

Тим Наташе Шаркић, физичког антрополога и једне од покретача пројекта „Ново лице Ћеле куле“ обавља технике фацијалне реконструкције у лабораторији у Трсту.

– Антрополошка анализа подразумева анализу скелетних остатака индивидуа. У овом случају ми морамо да имамо у виду да смо доста лимитирани самим тим што ми немамо цео скелет, немамо чак ни целу лобању. Значи, у суштини, наш део с којим можемо да радимо се своди само на лице. У садашњем здању Ћеле куле има 58 лобања, а некада их је било више од 900. Неке од њих су веома добро очуване. Ми можемо да одрадимо пол, старост и евентуално неке додатне карактеристике, на пример неке повреде. Онда ту долази фацијална реконструкција која нам на веома веродостојан начин омогућава да интерпретирамо како су изгледали ти људи – каже Шаркић.

лобање
Ћеле кула / Фото: Костадин Каменов, Рингиер

Политиколог Милан Симоновић се бави истраживањем гробаља у Србији и део је Наташиног тима. Он каже да је крајње време да овај јединствени споменик добије своје право лице.

– Ви сад видите те лобање, али у суштини не постоји нека додатна дубина. Са овом дигиталном димензијом можете добити један приказ тих људи како су изгледали. Уз антрополошку анализу, антрополошке резултате добијете како су ти људи живели, каже Шаркић.

Битка на Чегру одиграла се 31. маја 1809. године. Претпоставља се да је погинуло око 4.000 Срба и око 10.000 Турака. Без обзира на велики број жртава са своје стране, бројно надмоћни Турци успели су да потуку Србе за један дан. Као опомена будућим генерацијама, наредили су да се на улазу у Ниш сазида кула од камена и да се у њене зидове узидају неке од лобања погинулих војника.

Ћеле кула настала је као тежња непријатеља да се угуши свака жеља за ослободилачким покретом и да се унесе страх у народ.

Својим пројектом „Ново лице Ћеле куле“, Наташа и њен тим желе да за овај необични споменик сазна знатно већи број људи.

– Знала сам да заправо Ћеле кула није довољно позната, да чак и мало млађе колеге из Словеније нису знале да то постоји. Тако да ту је постало јасно да је просто наш задатак не само да реконструишемо лице, но и да покушамо да дамо много већу видљивост – каже Наташа Шаркић.

лобање
Фото: Зоран Илић, Рингиер

Када пројекат буде готов, посетиоци ће на екрану моћи да виде како су изгледали људи чије су лобање узидане у Ћеле кулу. А можда ће и ово „ново лице“ помоћи да се овај јединствени споменик нађе на Унесковој листи светске баштине.

Овде можете погледати видео (линк): DW

DW / Софија Вулићевић, Блиц / Хронограф