ЈЕЗИВА ИСТИНА О ИЗГРАДЊИ ПЕТРОВАРАДИНСКЕ ТВРЂАВЕ Ево шта се налази у зидинама културног споменика Новог Сада

Аустријска ратна команда и Папа финансирали су овај пројекат са циљем да се зауставе будуће инвазије Турака, а о детаљима саме градње се мало зна.

петроварадинска тврђава
Петроварадинска тврђава / Фото: З. Миљевић, Хронограф

Тврђава је најзначајнији културно-историјски споменик Новог Сада, али мало је познато колико је крви проливено приликом њене изградње – у сезони интензивне градње умирало је и по 100 људи.

– Било је оних који су радили за новац, али су Тврђаву градили и заробљеници. Умирали су јер су радили у тешким условима, без хране и лекова. Чак је у Новом Саду постојала клетва “дабогда ти душа градила Варадин“, управо због услова у којима су радници градили Тврђаву – каже директор Завода за заштиту споменика културе Синиша Јокић.

петроварадинска тврђава
Фото: З. Миљевић, Хронограф

Мирослав Фаркаш, извршни директор Центра за ревитализацију културно-историјског наслеђа Церкин подсетио је својевремено да постоји и легенда да су у зидине Тврђаве уграђиване мачке, како би она била неуништива и како би имала девет живота.

– Веровало се да мачка има девет живота. То је коштало многе мачке живота, јер су градитељи, свих времена и делова света, у намери да осигурају дуговечност својим грађевинама, у темеље уграђивали живе мачке како би осигурали дуговечност својим делима.

Да ли је баш тај, нимало хумани чин градитеља, успео да обезбеди трајност тврђави, или нешто друго, не зна се, али једно је сигурно – тврђава траје и добро се држи. Данашње мачке као да то знају, па на великом степеништу, које води ка Кули са сатом, свакодневно, у већем броју, ту сачекују посетиоце и са њима се сликају и као да шаљу поруку да оне чувају тврђаву – испричао је Фаркаш.

петроварадинска тврђава
Фото: Shutterstock

Када је изграђена била је најзначајније и највеће утврђење у Хабзбуршкој монархији о чему говори податак да су Турци два пута покушали да је освоје, али нису успели. После тога, у 19. веку, постала је војно – административни центар.

Последњих неколико деценија проширила се прича о постојању тунела испод Дунава између Петроварадинске тврђаве и Новог Сада. Архитекта Војислав Девић каже да је по предањима тунел повезивао две цркве – Светог Јураја у Петроварадину и Светог Јана Непомука у Новом Саду која се налазила на некадашњем мостобрану. Последња легенда каже да је 1913. године брачни пар лекара прошао кроз тунел испод реке.

петроварадинска тврђава
Поглед с Петроварадинске тврђаве / Фото: З. Миљевић, Хронограф

Спречио рушење Тврђаве, то га коштало каријере

Било је предлога 20-их година прошлог века да се Петроварадинска тврђава сруши. У том периоду је она још увек била војни објекат, а не споменик културе и за војску је њено одржавање било прескупо.

Међутим, то је спречио генерал Драгош Ђелошевић, начелник грађевинске управе војске Краљевине Југославије, што га је коштало војничке каријере.

Ало

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.