ВЛАДАР ЧУДОВИШТЕ Био је људождер, уживао је у звуку ломљаве људских костију, а није поштедео чак ни својих ПЕТ ЖЕНА

За осам година колико је владао Угандом уз име Иди Амина везују се многе контроверзе, бруталне методе владања и патолошке склоности својствене чудовиштима из најгорих ноћних мора. Као припадник британских војних снага освојио је власт 1971. после војног пуча, а у међувремену је постао толико силан и надмен да је себе прогласио краљем Шкотске али и готово ненајављено упао у Бакингемску палату.

иди амин
Иди Амин и Сара Киолаба на дан венчања, у августу 1975. године / Фото: AFP/Getty Images

Током владавине Идија Амина, Уганда је постала земља у којој се на најбестиднији начин крше људска права и спроводи политичка репресија. Амин се са политичким противницима обрачунавао на најбруталнији могући начин, а спровођено је и етничко чишћење невиђених размера.

У својој суровости, највише је застранио приликом спровођења смртних казни које су често обављане у његовом присуству. Многобројни осуђеници су завршавали живот у чељустима крокодила, на острву на којем је радо боравио.

Последњи краљ Шкотске и канибал

Савременици и сведоци тих потресних призора су касније говорили да га је одушевљавао звук пуцања људских костију приликом угриза крволочних животиња. Ипак, то није био крај лудилу које је трајало пуних осам година.

По сопственом признању, Иди Амин је јео и људско месо али, како каже, “само под принудом”. Многи борци за права човека, веровали су да је Амин био канибал са предумишљајем.

– Јео сам људско месо. Врло је слано, сланије и од леопардова – једном је објаснио.

Неке од егзекуција је преносио на државној телевизијији, али су се далеко шокантнији догађаји одигравали у резиденцији фелдмаршала хаџије доктора Идија Амина. Поред крволочних ритуала, Амин је имао низ патолошких сексуалних склоности које су ван домашаја маште здравог човека.

Када је као официр био ухваћен са две жене у војном шатору, надређенима је говорио да му је једна супруга, а друга старија сестра – “дада” . Због тога је током читаве политичке каријере имао надимак Дада.

Иди Амин
Иди Амин

Увео је полигамију на велика врата

Својом сексуалном потентношћу се радо хвалио, а у складу са сопственим веровањем, дневно је због тога јео и до 40 поморанџи. Када је ступио на власт, укинуо је државни закон по коме су становници Уганде искључиво склапали моногамни брак и увео полигамију на велика врата својих председничких одаја.

Када би му се нека жена свидела, без много промишљања би је обавезао на сексуалне односе. На свиреп начин је убијао чланове њихових породица или законите мужеве. Уколико би му се и тада нека од њих успротивила, уследила би стравична казна – скрнављење гениталија.

Амин је у току свог политичког успона и владавине имао неколико жена, а животи сваке од њих, запечаћени су језивим траумама. Спекулише се да је иза себе оставио око четрдесеторо деце. Само двоје је успело да осети чари лагодног живота.

Политичке улизице су га саветовале да увек буде окружен децом како би у критичним тренуцима могао да избегне атентат. Када би дете напунило 12 година, уследила би селидба у неку од провинција Уганде. Број љубавница је непознат, а званично је био ожењен са 5 жена.

Малијаму (Маријам) Амин

Године 1974. Амин је преко Националног радија објавио развод од своје прве супруге Малијаму. Она је била корпулентна жена, висока око 2 метра са којом се венчао током 50-их година прошлог века, док је службовао у британској армији.

И поред противљења њене породице, Малијаму је желела да се уда за двадесетосмогодишњег Идија. Два пута је током живота са Амином избегла егзекуцију, а у међувремену је њена породица сакупила новац за њен откуп, какав је био ондашњи обичај у Уганди.

Отежавајућа околност је била та што су већ имали неколико деце. Ипак, поменуте 1974. године, развела се од Амина и успела да се докопа Велике Британије. Тамо је њен живот окончан у саобраћајној несрећи коју су инсценирали председникови обавештајци.

Кај Амин

Друга супруга Иди Амина била је и Кај Адроа, интелигентна и лепа студенткиња Универзитета Макерере. Иди се са њом виђао док је био у браку са првом женом, а када је 1966. године од стране Парламента оптужена за учествовање у пљачки злата у Конгу, њено име је везивано за Амина јер су заједно посећивали налазишта.

Постоје многобројне контроверзе везане за њену смрти. На крају је главни оптужени био Амин, јер је наводно остала трудна са другим мушкарцем. Пре него што је обавила тајни абортус у престоничкој болници, Аминови људи су улетели на челу са њим, убили докторе и медицинске сестре. Затим је одведена у председничку палату где је у присуству многобројних службеника и официра, измасакрирана секирама. Тело је потом поново спојио и окачио да виси, као пример свакоме ко би разочарао великог вођу.

Друга верзија смрти каже да је Кај остала трудна управо са убијеним доктором, који је желео да изврши абортус али се ситуација отела контроли па је Кај преминула. Затим је доктор раскомадао њено тело и убацио у гепек аутомобила који су пронашли владини службеници.

По овој верзији, Амин је затим сазнао комплетну истину, пронашао доктора и медицинско особље, па их убио због почињеног злочина.

Нора Амин

О трећој жени Идија Амина се зна врло мало. Ње се лидер Уганде одрекао због наводног неверства.

Успела је да напусти земљу 1972. године бекством у Демократску Републику Конго. Позната је по политичкој изјави у којој је рекла да ће Амин поштедети зверства њено племе Оботе. Наравно, после бекства племе је остављено на немилост диктатору.

Налонго Мадина

Радио развод: Године 1974. Иди Амин је извео један од најбизарнијих потеза у својој иначе скандалозној диктаторској каријери. На националном радију је објавио како се развео од своје три жене и да му је остала “само једна” – жена број 4!

Прве две “Прве даме” оптужио је да се мешају у политику, а за Кај је ишао толико далеко да ју је прогласио својом рођаком! Свим женама је касније “прикачено” да су имале љубавнике.

За Налонго Мадину се може рећи да је једина имала статус приближан првој дами, али је током живота са Идијем Амином трпела тешка злостављања. Током једне свађе која се догодила 1975. године, диктатор ју је ошамарио тако јако да је од силине ударца несрећној жени пукла вилица.

Ипак, Мадина је све време била уз Иди Амина, па и после убитачних офанзива танзанијске војске које су најавиле крај диктатуре. Заједно са њим се докопала Либије где је Амину гостопримство пружио Муамер ел Гадафи.

Током изгнанства је стално апеловала на ново руководство Уганде, да помилује њеног мужа и обезбеди му сигуран повратак у домовину. Од тога није било ништа, а Амин је последње дане свог живота заједно са Мадином, провео у Саудијској Арабији. Тамо је и преминуо 2003. године од последица отказивања бубрега, а лечио у специјалној болници краља Фејсала.

Иди Амин
Новија слика Саре Киолаба / Фото: Alamy

Сара Киолаба

Сара Киолаба позната и по свом уметничком имену “смртоносна Сара” била је пета и последња преживела супруга Идија Амина.

Будућег супруга је упознала када јој је било 19 година и када је радила као го-го играчица. Веначли су се 1975. и имали су троје деце, али Сара је одбила да пође са супругом у егзил.

Уместо тога, успела је да нађе пут до Енглеске. У Лондону је водила ресторан, а касније и фризерски салон. Умрла је од рака 2015. године надживевши мужа за целих 12 година.

Историјски забавник