Близанци Богдан и Новак сами скупљају новац да би отишли на такмичење

Седамнаестогодишњи близанци Богдан и Новак Станојевић из Ниша, освојили су много медаља на научним олимпијадама из астрономије. Међутим, уместо да се у потпуности посвете науци, они су принуђени да сами скупљају новац како би могли да оду на наредно такмичење.

Близанци Богдан и Новак
Фото: Весна Торовић

Ова два брата похађају трећи разред специјалног одељења за ученике са посебним способностима, Гимназије „Светозар Марковић“. Пре само два месеца, они су представљали Србију на светском такмичењу из астрономије у Индији где су освојили сребро и бронзу, али мало је фалило да на такмичење уопште не оду. Само за котизацију било је потребно уплатити 2.800 евра које породица није била у могућности да издвоји, па су браћа, уместо да се припремају за такмичење, морала да се посвете прикупљању новца. Три нишке општине обећале су да ће им обезбедити потребну суму, али је одлазак у Индију био неизвестан до последњег тренутка јер су новац добили два дана пре истека рока.

Кад се заврше сва такмичења у земљи, зна се колики ће бити трошкови одласка на међународно такмичење, кажу близанци Богдан и Новак и додају да тек онда креће права агонија. Принуђени су да се обраћају разним институцијама и фирмама, али одговора или нема, или је негативан. Прикупљање новца на овај начин прилично је понижавајуће и стресно јер се до последњег тренутка не зна да ли ће отићи на такмичење. Тако је било и пре одласка на недавно одржану јуниорску научну олимпијаду у Аргентини. Половину потребног износа обезбедила је Нафтна индустрија Србије, а град Ниш је уплатио остатак новца тек кад су изгубили сваку наду да ће отпутовати. Близанце је посебно разочарала незаинтересованост Министарства просвете, науке и технолошког развоја, јер се у њему нико није сетио ни да их назове и честита на освојеним наградама.

близанци богдан и новак
Богдан и Новак са Живојином Петровићем са Српске научне телевизије
Фото: @zivojin/Твитер

Богдан и Новак кажу да у Србији немају ни услове да се спреме за такмичење. Олимпијада на којој су учествовали састоји се из три дела, а у трећем, који носи 25 поена, ради се са телескопима у планетаријуму и израђују се звездане карте. Пошто у Србији не постоји планетаријум у коме су могли да вежбају, тај део им је био најтежи. Телескопе су могли да користе на Авали, али су и то морали да плате.

За недостатак новца за одласке на такмичења нико не жели да сноси одговорност, а одговори надлежних институција се своде на исто: „дајемо колико смо у могућности“. Док се министарство освести, млади генијалци попут браће из Ниша увелико ће радити у страним компанијама и институтима, а наша земља ће наставити да предњачи по одливу мозгова.

Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.