Замак Корвин – готски бисер Трансилваније

Замак Корвин, такође познат као Хуњади или Хунедоара замак, један је од најупечатљивијих средњевековних грађевина у Румунији. То је један од највећих двораца у Европи и сматра се за једно од седам чуда Румуније.

замак корвин у румунији
Фото: Alex Bikfalvi

Замак Корвин подигла је породица Анжу на месту некадашњег римског логора и служио је као утврђење све до средине 14. века, кад постаје седиште трансилванијског владара Јаноша Хуњадија. Замак је, првобитно, од мађарског краља Жигмунда, добио Хуњадијев отац Војк, као отпремнину, 1409. године. Тврђава се састоји од низа правоугаоних хала, које су повезане кружним и правоугаоним кулама, коришћеним за одбрану и као затворске ћелије. Галерија и последња кула за одбрану, која је остала непромењена још од времена Јаноша Хуњадија, као и кула Капистрано, неки су од најзначајнијих делова конструкције.

дворац корвин
Фото: Albert Dobrin

Према неким теоријама, то је било место где је Хуњади држао Влада Цепеша у заробљеништву целих седам година, пошто је Влад свргнут 1462. године. Ова теорија никада није потврђена, али је замак постао познат после ове историјске гласине. Због овога, замак се некад помиње као извор инспирације за Дракулин дворац, писца Брема Стокера. Стокер, међутим, није знао за ову теорију, већ је само замишљао да се Дракулин дворац налази на празном врху трансилванијских планина Калимани, у близини бивше границе са Молдавијом.

замак корвин
Фото: Albert Dobrin

Хронограф